2024.06.22, Szombat
Európai Bizottság: jól halad az energetikai átállás
europe-energy.it

Európai Bizottság: jól halad az energetikai átállás

MTI

2017.02.02. 13:07 - Antal Zsófia

Európa jó úton halad az energetikai átállásban, teljesíteni fogja a 2020-ra kitűzött céljait az üvegházhatású gázkibocsátás és az energiahatékonyság területén, illetve a megújuló energiaforrások használatában - közölte az Európai Bizottság szerdán.

Hirdetés

Az energiaunió helyzetéről szóló második jelentésében az uniós bizottság arról számolt be, hogy az Európai Unió már elérte a végső energiafogyasztásra vonatkozó 2020-ra kitűzött célt és ugyanez mondható el az üvegházhatású gázok kibocsátásáról is, mivel azok mennyisége 2015-ben 22 százalékkal volt alacsonyabb, mint 1990-ben.

A jelentés szerint az EU a megújuló energiaforrásokat illetően is tartja magát a tervekhez. Az adatok alapján a megújuló energiaforrások aránya 2014-ben elérte az unióbeli teljes bruttó energiafogyasztás 16 százalékát.

Az EU jól halad annak a megvalósításában is, hogy a gazdasági növekedést függetlenítse az üvegházhatású gázkibocsátástól. Az 1990 és 2015 közötti időszakban az unióban a bruttó hazai termék 50 százalékkal nőtt, miközben az összes kibocsátás 22 százalékkal csökkent.

 

Egymillió európai dolgozik a megújulóenergia-ágazatban

Miguel Arias Canete, az éghajlat- és az energiapolitikáért felelős uniós biztos szerint Európa jó úton halad afelé, hogy teljesítse a 2020-ra kitűzött éghajlat- és energiapolitikai céljait. A megújuló energiaforrások a költségek szempontjából már ugyanolyan versenyképesek, sőt sok esetben olcsóbbak is, mint a fosszilis tüzelőanyagok, a megújulóenergia-ágazat több mint egymillió embernek ad megélhetést a kontinensen és sok más ágazatnál több beruházást vonz Európába. Hozzátette, a megújuló energiaforrásoknak köszönhetően a fosszilis tüzelőanyagok behozatalát 16 milliárd euróval sikerült csökkenteni.

A gyorsan változó geopolitikai viszonyok között az energiaunió sikere kulcsfontosságú ahhoz, hogy meg lehessen védeni az unió országainak és lakosainak hosszú távú gazdasági érdekeit és jólétét. „Az utóbbi hónapokban az energiaunióval kapcsolatos munka során kiemelt hangsúlyt fektettünk az energiadiplomáciára azért, hogy fokozzuk az energiaellátás biztonságát, növeljük az alacsony szén-dioxid-kibocsátású uniós technológiák exportját, és javítsuk az európai ipar versenyképességét” - fogalmazott az uniós biztos.

Energetikamegújuló energiaEurópai Bizottság

Hírlevél

Hirdetés