2024.03.29, Péntek
Havonta 10 milliárd forintot spórolhatnánk a családi házak tetőfelújításával
magyarepitok.hu

Havonta 10 milliárd forintot spórolhatnánk a családi házak tetőfelújításával

magyarepitok.hu

2017.03.06. 11:00 - Antal Zsófia

Magyarországon nagyságrendileg 350 millió négyzetméternyi tető szorulhat felújításra, több mint kétmillió ingatlan érintett, ezzel a lakosság a legnagyobb hőpazarló.

Hirdetés

Március 6-a 1998 óra az energiahatékonyság nemzetközi napja, ennek alkalmából jelentetett meg elemzést a Knauf Insulation és a Tető Építők Egyesülete. A vilgnapon arra hívták fel a figyelmet, hogy a világ energiafogyasztásának harmadát az épületek fűtésére és hűtésére fordítjuk, ugyanakkor az üvegházhatás legalább 50 százalékáért a CO2 kibocsátás felelős.

 

A hazai sajátosságokra áttérve a közlemény leszögezi, hogy Magyarországon a lakosság a legnagyobb energiapazarló, eközben az energiafelhasználása megegyezik az iparéval, tehát lakóházaink megfelelő hőszigetelése valóban óriási megtakarítási potenciált jelent. Egy családi házban az elpazarolt energia 35%-a a falakon, 25%-a az ablakokon, 15%-a padlón, 25%-a pedig a tetőn keresztül távozik, ha nem gondoskodunk megfelelő hőszigetelésről. Az energiatanúsítványok szerint pedig lakóépületeink 80%-a nem megfelelő energiahatékonysági szempontból.


Hogy jön ki a 10 milliárdos megtakarítás?

Az elemzés a fenti területek közül külön elemzi a tetők problémáját. A két szervezet becslései szerint Magyarországon nagyságrendileg 350 millió m2 tető szorulhat felújításra több mint 2 millió családi házon. "Megfelelően hőszigetelt tető esetén korábbi fűtésköltségünk akár 10%-át is megtakaríthatjuk" - idézi a tájékoztató Aszódy Tamást, a Knauf Insulation Kft. ügyvetető igazgatóját. "Így ha azt vesszük, hogy egy átlagos, nem energiahatékony családi ház fűtésköltsége elérheti az 50.000 forintot is havonta, akár 10 milliárd forintot is megspórolhatnánk csak azzal, ha a családi házak tetejét rendbe hoznánk. Természetesen ez CO2 kibocsátásunkat is hasonló nagyságrendben csökkentené."

 

A szakszerűtlen tervezés miatt 5-6 éves tetőkhöz kell hozzányúlni

2018. január 1-én lép hatályba az a jogszabályi szigorítás, melynek értelmében már a tisztán önerős építkezések esetén is az épületek energiahatékonysági jellemzőire vonatkozó új előírások alkalmazandók. Az előírt U-érték (hőátbocsátási tényező) a minél alacsonyabb lambda (hővezetési tényező) értékű és/vagy nagyobb beépítési vastagságú hőszigeteléssel tartható be.

Felújításkor a minőségi anyagok használata mellett fontos szerepe van a tervezésnek és a kivitelezés minőségének is. „Sajnos azt tapasztaljuk, hogy 5-6 éves tetők a szakszerűtlen tervezés és kivitelezés miatt javításra szorulnak” – mondta Nemes András építőmérnök, a Tető Építők Egyesületének tiszteletbeli elnöke. „Ha a tető rosszul kivitelezett, nagyon nehéz és költséges kijavítani. Amennyiben azonban megfelelő rétegrenddel és műszaki paraméterrel rendelkező anyagokkal, szakszerű kivitelezéssel készül és jól átszellőztetett, akkor egészen biztosan jól működő, energiahatékony tető lesz a fejünk felett.”

EnergetikaKnauf Insulation Kft.tetőfelújítás

Hírlevél

Hirdetés