2024.04.18, Csütörtök
Eredményes fúrások: épülhet Kiskunhalas geotermikus fűtése

Eredményes fúrások: épülhet Kiskunhalas geotermikus fűtése

mti

2017.05.15. 11:30 - Hegedűs Gergely

A vártnál is melegebb hőmérsékletet találtak a föld alatt, ezzel lezárult a közel másfél milliárdos fejlesztés első része.

Hirdetés

Folytatódik a geotermikus fűtésrendszer kiépítése Kiskunhalason, ami kiváltja az eddigi földgáz alapú távhőszolgáltatás jelentős részét. Kovács Imre, a beruházó EU-Fire Kft. igazgatója az MTI-nek elmondta, Kiskunhalas térsége kedvező geotermikus adottságokkal rendelkezik, ezért indították el a projektet. Tavaly év végén a tereprendezést és a kútfúrást végezték el a település határában, január közepén elkezdték a kutatófúrásokat.

Utóbbiak során a geológus szakemberek a várt 100-115 Celsius fokos helyett 135 fokos hőmérsékletet találtak 2500 méter mélyen a település határában. A projekt első szakasza ezzel lezárult, a munkálatok folytatása a hatósági eljárás ütemezési határidejének függvénye. Az engedélyek megszerzése után üzembe állítják a visszasajtoló kutat, és kiépítik a vezetékrendszert a városi hőközpontba.

A kutatófúrás költsége valamivel több mint 1,3 milliárd forint, amelyből közel 460 millió forintot az Európai Gazdasági Térség Alap finanszíroz. A kivitelező társaságban többségi tulajdonos az EU-Fire Kft., míg a kiskunhalasi önkormányzat 15 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkezik.    

Kovács Imre kiemelte: a geotermia elsődleges előnye, hogy biztonságos és kiszámítható, a termelés költségei függetlenek a tüzelőanyag belföldi és világpiaci árától. Mindemellett a geotermális rendszereknek minimális a károsanyag-kibocsátása. Elmondása szerint Magyarországon a geotermia adottságait 10-12 település használja ki, de a szakértők szerint további 20-25 város távfűtési rendszerét lehetne megtérülő beruházással átállítani geotermikus alapúra.

EnergetikaKiskunhalasgeotermikus energia

Hírlevél

Hirdetés