2024.03.19, Kedd
Borsodban kezdte meg működését Magyarország legnagyobb naperőműve
nepszava.hu

Borsodban kezdte meg működését Magyarország legnagyobb naperőműve

mti, magyarepitok.hu

2019.02.19. 15:26 - Gyöngyösi Klaudia

A bükkábrányi létesítmény mintegy négyezer háztartást tud ellátni villamosenergiával.

Hirdetés

Lezárult a Mátrai Erőmű Zrt. naperőművének 6,16 milliárd forintból megvalósult beruházása. A fejlesztés egy korábbi meddőhányó 33 hektáros területén valósult meg, a SPIE Hungária és a Bejulo konzorciumának  kivitelezésében Bükkábrányon.

Az erőmű megkezdte a próbaüzemet, amely a nap a februári dátumból következő  kis beesési szöge ellenére is már 14 megawatt áramot termel. A maximális 20 megawattos teljesítményt a nyári napokban érhetik majd el a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei komplexumban.

 

64 ezer napelem gyűjti az energiát

A 64 ezer, fixen elhelyezett polikristályos napelem képes ellátni villamos energiával közel négyezer háztartást. A kereskedelmi értékesítés április 1-jén kezdődik, az erőmű addig a vállalat bükkábrányi bányáját látja el elektromosságal.

A Mátrai Erőmű Zrt. hosszú távú fejlesztési stratégiájának megfelelően a bükkábrányi projekttel kezdte meg tervezett nagyszabású megújuló energiatermelési beruházásainak sorát. A vállalat célja, hogy ezekkel a fejlesztésekkel megőrizze piaci pozícióit, tehát továbbra is a hazai termelés ötödét, illetve a Magyarországon fogyasztott áram 15 százalékát a cég állítsa elő.

Energetikanapenergiaenergetikai beruházásnapelemBükkábrány

Hírlevél

Hirdetés