2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Évszázados műemléképületek is megújultak a győri egyetemi fejlesztésben
Fotók: Adorján András és Dudás Máté

Évszázados műemléképületek is megújultak a győri egyetemi fejlesztésben

magyarepitok.hu

2024.03.27. 14:28 - Hegedűs Gergely

Egy átfogó beruházássorozat újabb jelentős eleme valósult meg a WHB kivitelezésében.

Hirdetés

Megújultak és energiatakarékosabbá váltak a Széchenyi István Egyetem Apáczai-karának épületei – adta hírül az intézmény közleményében. A WEST HUNGÁRIA BAU Kft. kivitelezésében az Apáczai Csere János Pedagógiai, Humán- és Társadalomtudományi Kar I., III. és IV. épületének energetikai fejlesztése valósult meg. A munkálatok eredményét március 25-én bejáráson tekintette meg prof. dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere.


Egy jelentős beruházássorozat újabb eleme valósult meg

A Széchenyi István Egyetem közleménye emlékeztett, az elmúlt években olyan beruházásokat valósítottak meg, mint például az intézmény Zalaegerszegi Innovációs Központjának és Győri Innovációs Központjának építése, a mosonmagyaróvári Smart Farm Tangazdaságának kialakítása, vagy az Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar központjául szolgáló óvári vár és környezetének felújítása.

Mindemellett az egyetem egy jelentős, közel 7,5 milliárd forintos európai uniós pályázat keretében számos győri és mosonmagyaróvári létesítményének energiatakarékossági felújítását végezte el. Ebben a projektben már megújult többek között a győri campus igazgatási épülete, az E épület, a Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kar központja, az Apáczai-kar II. épülete, a Bridge Hallgatói és Oktatói Klub, a Hotel Famulus, a posta épülete, a Budai úti szakkollégium, a Külső Kollégium, valamint az Egészség- és Sporttudományi Kar Szent Imre úti épülete. Mosonmagyaróváron a Lucsony utcai C épület, a tankonyha, a Deák téri oktatási épület és a várkapitány-épület rekonstrukciója is megtörtént. A beruházás most lezárult negyedik ütemében az Apáczai-kar további három épületén is elvégezték az energetikai korszerűsítést.


Évszázados műemléképületek is megújultak a WHB munkájának köszönhetően

A március 25-i bejáráson a kivitelezés részleteit Geszler Norbert, a WHB projektigazgatója mutatta be. A kar I. számú épületegyüttese Győrben, a Liszt Ferenc utca 42. szám alatt található, helyi védettség alatt álló épületegyüttes, amely az 1920-as években épült. A projektigazgató elmondása szerint a korszerűsítés során elkészült az „A”, „B”, „C” és „D” épületek homlokzati hőszigetelése és a nyílászárók cseréje, valamint a műemléki értékű bejárati ajtót is felújították. Az épületgépészeti rendszer modernizálása során új, korszerű kazán került a létesítménybe.

 

Az Apáczai-kar Türr István utca 5. szám alatti, III. számú épület az 1970-es években épült. A fejlesztés részeként a homlokzati nyílászárók cseréje, homlokzati hőszigetelés, a lapostető hő- és vízszigetelése, valamint a padlástér hőszigetelése történt meg. Emellett napelemes rendszert építettek ki, és több állagjavító munkát is elvégeztek. A kazáncsere mellett a radiátorokat termosztatikus szelepekkel látták el.

A Gárdonyi utca 10. szám alatti, az Apáczai-kar mintegy százéves IV. számú épületegyüttes helyi védettség alatt áll. Az „A” épület esetében a harmadik emeleten kicserélték a nyírászárókat, a padlásfödém pedig hőszigetelést kapott, emellett napelemrendszert is kialakítottak – derült ki Geszler Norbert szavaiból. Elkészült a „B” épület homlokzati hőszigetelése, a tető szigetelése és valamennyi nyílászáró cseréje is. A „C” épületben a homlokzati hőszigetelésen kívül a lapos tető hő- és vízszigetelésére, napelemes rendszer kiépítésére és a téglafelület fugáinak tisztítására került sor.

A három épület felújításának értéke együttesen mintegy kétmilliárd forint volt.


Közel háromezer nyílászáró és közel ezer radiátor cseréjét oldották meg

A bejárásról szóló közlemény Dr. Pongrácz Attilát, a kar dékánját is idézte, aki kiemelte, a nagy múltra visszatekintő intézmény életében 2016-ban, a Széchenyi István Egyetemhez csatlakozással új korszak kezdődött. „Azóta számos pozitív, a kar láthatóságát és fejlődését erősítő változás történt. Hazai és európai, valamint egyetemi forrásokból jelentős fejlesztések valósultak meg. Legalább ennyire fontos a kar belső, szakimai megújulása is” – fogalmazott.

Mészáros Nóra, a Széchenyi István Egyetem Pályázati Igazgatóságának vezetője kifejtette, 2017 óta az egyetem 17 épületének energetikai rekonstrukciója készült el a projekt keretében. „Ez összesen közel háromezer nyílászáró és közel ezer radiátor cseréje mellett mintegy 35 ezer négyzetméter homlokzati és födémszigetelés kivitelezését, összesen közel 300 kilowatt teljesítményű napelemrendszer telepítését, épületgépészeti rendszerek korszerűsítését tartalmazta. Az energetikai felújítás eredményeként már eddig is 18–26 százalékos energiamegtakarítást sikerült elérni, nem számítva az újonnan elkészült épületeket” – sorolta.


Nemcsak energetikai téren történt előrelépés

A város nevében prof. dr. Dézsi Csaba András polgármester gratulált a megvalósult fejlesztésekhez. „Győr életében a Széchenyi-egyetem és az Apáczai-kar kiemelkedő szerepet játszik, és hozzájárul ahhoz, hogy az itt végzettek a megszerzett magas színvonalú, a hazai és a nemzetközi munkaerőpiacon egyaránt jól hasznosítható tudás mellett győriségüket is magukkal vigyék a világba. Köszönetet mondok az intézmény munkatársainak azért a munkáért, amellyel erősítik a várost és a térséget” – hangsúlyozta a polgármester, aki utalt arra, hogy az egyetem valódi, egységes közösséget alkotva segíti elő a régió fejlődését.

„Célunk, hogy korszerű környezet megteremtésével segítsük az itt dolgozók mindennapi munkáját, amellyel a színvonalas képzést, a minőségi publikációkat, intézményünk nemzetközi ranglistákon való előrelépését szolgálják” – húzta alá dr. Filep Bálint, a Széchenyi-egyetem elnöke. Köszönetet mondott a munkatársaknak, a kivitelezőknek, a polgármesternek, Simon Róbert Balázs és Kara Ákos országgyűlési képviselőknek, valamint a kormányzatnak azért a támogatásért, amivel hozzájárultak a projekt sikeréhez. „A beruházásoknak köszönhetően a karhoz tartozó épületek – a most elkészültek mellett a tavaly felújított Öveges Kálmán Gyakorló Általános Iskola is – nemcsak energiatakarékosabbá váltak, de gyönyörűek is lettek. Megszépült külsőjük méltó Győr belvárosához és a kar több mint két évszázados hagyományaihoz” – fogalmazott.

EnergetikaWEST HUNGÁRIA BAU Kft.Széchenyi István EgyetemGyőrműemlékoktatási beruházás

Hírlevél

Hirdetés