2024.04.16, Kedd
Építőipari aluhab panelgyártó üzemet épít az Aluinvent

Építőipari aluhab panelgyártó üzemet épít az Aluinvent

mti

2015.10.25. 21:14 - Oltyán József

Félmilliárd forint beruházással aluhab paneleket gyártó üzemet épít az Aluinvent Zrt. felsőzsolcai telephelyén - mondta Babcsán Norbert, a zrt. technológiai igazgatója csütörtökön sajtótájékoztatón, a helyszínen.

Hirdetés

A Felsőzsolcai Ipari Parkban működő cég kísérleti üzemmódban már most is gyárt paneleket, ám a fejlesztéssel gyártókapacitását a jövő év elején évi 1000 tonnára bővíti a jelenlegi 30 tonnáról.

A gyárban 16-ról várhatóan 30-ra emelkedik a dolgozók létszáma. A gyártóüzem a Norvég finanszírozási mechanizmus zöld ipari innováció programjából csaknem 370 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott.

Az igazgató elmondta, az aluhab az itt dolgozó kutató-fejlesztő csapat évtizedes munkájának, és a világon egyedülálló alumínium-habosítási technológiájának az eredménye.

Babcsán Norbert hangsúlyozta, a társaság munkatársai az Európai Űrügynökséggel (ESA) együttműködve, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Nonprofit Kft.-ben dolgozták ki a technológiát, majd a 2012-ben alapított Aluinvent Zrt.-ben kezdték gyártani.

Közölte: az űrügynökség számára kidolgoztak három, alumíniumhab alapú prototípust, a mikrometeorit elnyelő panelt, a tükörtartó szendvics panelt, irányított hővezetésű panelt. Hozzátette, az üzemben készült fémhabokat már eddig is sikerrel használták az ipar különböző területein, így például robbanóanyag szállító konténer energiaelnyelő falaként, belsőépítészetben bútorok készítésére, és kültéri burkolatként.

Úgy vélte, az új anyag áttörést hozhat például az építőipar, a design, a gépgyártás és a védelmi, biztonságtechnikai ipar területén. Elmondta: az aluhab ultrakönnyű fém, jó energiaelnyelő képességű, nagy fajlagos szilárdságú, jól megmunkálható, önthető és hegeszthető.

munkahelyekMi épül?üzemépítésAluinvent Zrt.Felsőzsolca

Hírlevél

Hirdetés