2024.06.22, Szombat
Ez is kell a szakemberhiány megszüntetéséhez

Ez is kell a szakemberhiány megszüntetéséhez

2016.02.03. 16:46 - Hegedűs Gergely

Gyakornokok foglalkoztatását segítő felhívások jelentek meg a GINOP keretében. A program bér és járuléktámogatást, kapcsolattartót és tárgyi feltételeket is biztosíthat a fiatalokat alkalmazó cégeknek. A felhívás kimondott célja a szakképesítésben részt vett fiatalok munkatapasztalat-szerzése és foglalkoztatásuk ösztönzése.

Hirdetés

Az építőiparban több szakember által is jelzett szakemberhiányra válaszként a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn közleményében vázolta fel, hogy az iskoláiban kiemelt létszámban képeznek tanulókat a több területen: kőművest és hidegburkolót, festőt, díszítőt, mázoló tapétázót, ácsot, valamint magasépítő technikust. Több mint 15 ezren kezdtek ilyen tanulmányokat tavaly, és miután ezek hiányszakmák, ösztöndíjban is részesítik őket.

Ezt az eszközt egészíthetik ki a gyakornoki programokat támogató pályázati felhívások (még ha nem is konkrét iparágra szólóak), melyek a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Program (GINOP) keretében jelentek meg, összesen 16,2 milliárd keretösszeggel. A hírt Rákossy Balázs európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár jelentette be a Nemzetgazdasági Minisztérium szerdai sajtóközleményén keresztül.

A „Gyakornoki program pályakezdők támogatására” című felhívás a kis- és középvállalkozásoknál történő foglalkoztatás esetén egyrészt bér- és járuléktámogatást nyújt a vállalkozások számára a gyakornok foglalkoztatásához kapcsolódóan kilenc hónapon keresztül, másrészt lehetőséget teremt segítő vállalati gyakornoki kapcsolattartó tevékenység ellátására, és szükség esetén az új munkahely tárgyi feltételeinek kialakítására is.

A célokra minimum 1,9 millió forint, maximum 30 millió forint vissza nem térintendő támogatást lehet elnyerni.

A felhívás kimondott célja a megszerzett szakképesítés hasznosulása, a fiatalok munkatapasztalat-szerzésének támogatása és foglalkoztatásuk ösztönzése. Rákossy Balázs hangsúlyozta, gyakornokként a fiatalok javítják foglalkoztathatóságukat és munkaerőpiaci esélyeiket. A vállalatokat ugyanakkor gyakornoki helyek kialakítására ösztönzi a program.

(magyarepitok.hu)

Galéria

Gazdaságszakemberképzésszakemberhiány

Hírlevél

Hirdetés