2024.05.19, Vasárnap
Fordulat a lakáspiacon: az új építésűek enyhíthetik a régebbiek árát

Fordulat a lakáspiacon: az új építésűek enyhíthetik a régebbiek árát

mno.hu

2016.06.29. 16:20 - Antal Zsófia

A 10-20 éves lakóparki lakások még mindig drágák, de idén végre nagy számban épülnek teljesen új lakások. A már meglévőkre gyakorolt árcsökkentő hatásuk másfél-két év múlva lesz érezhető.

Hirdetés

Azok a lakóparki lakások, amelyek 10-15, esetenként akár 20 éves épületekben találhatóak, a mai napig elég drágák, mégis viszonylag népszerűek. Ennek oka, hogy új építésű otthont alig lehetett kapni – írja az mno.hu.

Aki jó minőségű otthont keres, az építkezést kivárni viszont nincs ideje, az kényszerből nagy eséllyel ilyen ingatlant választ. Egy felújított panellakással szemben itt fennáll az az előny, hogy nem csak maga a lakás, hanem a ház, a lépcsőház, a lift és a kert is mutatós, ráadásul általában mélygarázs is van.

Az újszerű lakások vevői tipikusan szeretnék elkerülni a felújítással járó macerát is, ugyanakkor akár már egy 10-15 éves lakás esetében előfordulhat, hogy felújításra szorul. Ezért az újszerűek közül is jellemzően a legjobb állapotú ingatlanokat keresik a vevők, amivel még inkább felnyomják az árakat.

A XI. kerületben például 450 ezer forintnál indulnak a négyzetméterárak, ez az összeg a nagyobb alapterületű, három-négyszobás lakásokra vonatkozik. A többi lakásméret esetében alapvetően az 500 ezer forint a kiindulási pont. Különösen kelendőek a XI. kerület sasadi vagy a péterhegyi részén található lakások, de a kerület gellérthegyi része a legdrágább, ahol egymilliónál indul a négyzetméterár. Itt új építések nem is várhatók, hiszen a telkek elfogytak. A népszerűségre építve a tulajdonosok egy része erősen túl is árazza otthonát, már az eladhatatlan szintig. Zuglóban ezzel szemben 380-450 ezer forint között mozognak az újszerű lakóparki lakások négyzetméterárai, de ritkább esetben az 500 ezer forintos vagy e fölötti összeget is elérik.

Fontos azonban, hogy jelenleg már nagy számban épülnek olyan új lakások, melyeknek átadása jövő évben várható. Ezek már 500 ezer forintos négyzetméterártól megvehetők, miközben ugyanennyibe kerül az újszerű lakás is ugyanazon a környéken. Ennek hatására várható, hogy az újszerű lakások és ikerházak árai csökkenni fognak. A csökkenés valószínűleg másfél-két év múlva lesz érezhető, addig még tudják tartani magukat az árak.

Gazdaságlakásépítésúj építésű lakásokingatlanáraklakáspiac

Hírlevél

Hirdetés