2024.03.29, Péntek
K&H: hónapról hónapra több CSOK-kérelmet nyújtanak be

K&H: hónapról hónapra több CSOK-kérelmet nyújtanak be

MTI

2016.07.18. 12:12 - Antal Zsófia

Az igénylők kétharmada használt lakásra, közel egyharmaduk építkezésre használja, az új építésű lakások vásárlásához 4 százalékuk kér támogatást.

Hirdetés

A K&H bank felmérésében a 30-59 éves korosztály lakásvásárlási terveit vizsgálta. Az eredményekről Rajna Gábor, a K&H banki értékesítési hálózatért és a támogatásért felelős igazgatója számolt be.

 

Főleg a 30-as éveikben járók vennének lakást

A 30-as éveikben járók 22 százaléka biztosan vagy nagy valószínűséggel ingatlant vásárol a következő három évben, míg a teljes vizsgált korosztály esetében ez az arány 13 százalék. További 13 százalékot ad a bizonytalanok aránya, akik most ugyanannyi esélyt látnak a vásárlásra, mint arra, hogy nem vesznek lakást. Leginkább a lakásban élők (a megkérdezettek 20 százaléka) vagy a nem saját tulajdonú ingatlanban élők (22 százalék) tervezik a vásárlást.

 

Támaszkodnak a hitelre

A banki felmérés szerint az ingatlanvásárlást biztosan vagy nagy valószínűséggel tervezők számára fontos a hitel: a megkérdezettek 42 százaléka minimum fele arányban hitelből finanszírozná a lakásvételt. Mindössze 27 százalékos volt azoknak az aránya, akik kizárólag saját forrásból oldanák meg a vásárlást.

 

Egyre népszerűbb a CSOK

A K&H a felmérés mellett a lakástámogatás adatairól is beszámolt. A megújult CSOK bevezetésétől kezdve július elejéig a K&H Banknál az igényelt támogatások összege elérte a 4,2 milliárd forintot, ami közel 1700 igénylést jelent. Az igényelt támogatások átlagos összege mintegy 2,5 millió forint, az igénylők átlagéletkora pedig 36 év. A támogatások iránti igény hónapról hónapra növekszik, a júniusban benyújtott igénylések száma 47 százalékkal haladta meg a márciusban benyújtott igénylések számát.

A 10 millió forintos vissza nem térítendő CSOK támogatás a K&H-nál június végéig 1,4 milliárd forintot tett ki (a januárban bevezetett 10 millió forintos támogatás az összes igényelt CSOK-os támogatások mintegy 10 százaléka), az igényelt áfa-támogatás összege pedig meghaladta a 900 millió forintot. Az ügyfelek 65 százaléka használt lakás vásárláshoz igényelte a támogatást, míg 29 százalék lakásépítési célra, és mindössze 4 százalék igényelte új ingatlan vásárlásához.

GazdaságlakásépítésCSOKlakástámogatáshitel

Hírlevél

Hirdetés