2024.04.19, Péntek

lakástámogatás

Ez a CSOK meghozhatja az áttörést a Mapei felmérése szerint

2019.04.09

Pályázatok

Az alapanyaggyártó márciusi piackutatása jóval kedvezőbb képet ad a kibővített CSOK-ról, mint az elődjéről.

25 lakásos zöld társasházat kap Zugló

2018.10.11

Mi épül?

A fővárosi kerület önkormányzata 1,5 milliárd forintnyi uniós támogatásból épít energiahatékony szociális bérlakásokat.

Csökkentené a lakásfelújítások adóterheit az ÉVOSZ

2018.08.21

Iparági hírek

A szakmai szervezet szerint miután az új lakások építésének állami támogatásával az iparág is fejlődött, a régi lakások korszerűsítésének támogatása is hasonlóan pozitív hatást érhetne el.

Rekordösszegben kötöttek csok-szerződéseket decemberben

2017.01.30

Gazdaság

Az eddig kiutalt támogatások közel 60 százaléka az új lakást építő vagy vásárló családok helyzetét könnyítette meg.

Jelentettek a bankok: így alakultak idén a CSOK-kérelmek

2016.11.14

Iparági hírek

Nőtt az új lakás építésére vagy vásárlására családi otthonteremtési kedvezményt igénybe vevők száma, az igénylések felét pedig a kétgyerekes szülők nyújtották be.

Itt az újabb eszköz a lakásépítés felgyorsítására

2016.03.17

Gazdaság

Amíg a lakás-takarékpénztárak esetében a megtakarítást a futamidő végén használják fel, addig a kormány a nemzeti otthonteremtési közösségekkel (nok) azt akarja biztosítani, hogy az új lakások építése folyamatos legyen. A kormányzati érvelés szerint 300 befizető esetén nem a 10 éves futamidő végén épülne 300 lakás, hanem évente adnának át harmincat.

„A semmiből nőnek ki cégek” – így reagálhat az építőipar

2016.02.15

Iparági hírek

Az építőipar fizikai munkásainak bérei egyelőre messze elmaradnak az országos átlagtól, az utóbbi időben viszont egyre közelítik azt, és akár utol is érhetik. Az ágazat szabad kapacitása ugyanis kevés a felpörgő ingatlankereslethez, így elkerülhetetlen a béremelés és a szakmunkások hazacsábítása. Az ÉVOSZ 1400 milliárd forintos többletmegrendelést vár a kormány intézkedéseitől, ugyanakkor számításaik szerint a béremelések miatti drágulás egy új ház építésénél 40 százalékot elvesz az áfacsökkentés kedvező hatásából.

Önerőként elszámolható a CSOK a Takarékbanknál

2016.02.02

Gazdaság

Komoly kedvezményeket ad az értékbecslési, a folyósítási és a közjegyzői díjra a CSOK keretében történő hitelfelvételnél a Takarékbank, melynél hétfőtől 1500 fiók kínálja a lakástámogatást. A 10 milliós vissza nem térítendő összeg önmagában is igényelhető, és a források vizsgálatánál önerőként beszámítják takarékoknál. A bank szakértői februárban országos road-show-t indítanak a CSOK-kal kapcsolatos információk terjesztéséért.

Építőanyag-gyártók: Adókedvezménnyel ösztönözhetőek a lakásfelújítások

2019.01.30

Iparági hírek

Az ágazati szereplőket képviselő szervezet közleményt adott ki az idei építőipari trendekről, illetve a lakásfelújítások fellendítésére is kínálnak megoldást.

Kompenzációs csomaggal növelné a lakásépítési kedvet az ÉVOSZ

2018.09.28

Iparági hírek

A kormányhoz benyújtott javaslatok kitérnek a lakásfelújítás, a kamattámogatott hitel és a CSOK átalakítására is.

A bankok szerint töretlenül népszerű a CSOK, további felfutás várható

2017.06.01

Gazdaság

Jelentősen nőtt az érdeklődés a családi otthonteremtési kedvezmény iránt az év első négy hónapjának adatai alapján. A bankok az igénylések száma és a folyósított összeg terén is emelkedésre számítanak, a támogatást egyre többen új lakás vásárlásához igénylik.

Százmilliárd forintnál tart a CSOK-igénylések összege

2016.12.23

Gazdaság

Az új lakást vásárló vagy építtető kérelmezők háromnegyede kölcsönt is igényelt a vissza nem térítendő támogatás mellé.

K&H: hónapról hónapra több CSOK-kérelmet nyújtanak be

2016.07.18

Gazdaság

Az igénylők kétharmada használt lakásra, közel egyharmaduk építkezésre használja, az új építésű lakások vásárlásához 4 százalékuk kér támogatást.

Áfavisszatérítéssel támogatná az ÉVOSZ a lakásfelújításokat

2016.03.11

Iparági hírek

Az építőipari szervezet emellett energetikai lakásfelújítási programot, továbbá energiatakarékos városrész-rehabilitációs programokat is javasol a kormányzatnak. Az ÉVOSZ ugyanakkor figyelmeztet, a lakástámogatási, lakásépítési programok csak akkor hatásosak, ha 8-10 évre előre kiszámíthatóak. A szövetség idén 50 százalékos növekedésre számít a lakásépítések megrendeléseiben.

Ilyen lett a használt lakások CSOK-rendelete

2016.02.10

Pályázatok

Egy gyerek után 600 ezer, két gyerek után 1 millió 430 ezer, háromnál 2 millió 200 ezer, négy vagy több gyereknél 2 millió 750 ezer forint vissza nem térítendő támogatás igényelhető használt lakás vásárlásához vagy bővítéséhez. Utóbbihoz legalább egy új lakószoba kell, de beleszámít a tetőtér-beépítés is. A fiatal házaspár gyermekvállalásának teljesítésére (ami örökbefogadás is lehet) előírt határidő egy gyermeknél 4 év, kettőnél 8 év.