2024.04.20, Szombat
Ezért jár jól az egész építőipar az áfakedvezménnyel
Illusztráció - Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Ezért jár jól az egész építőipar az áfakedvezménnyel

mti, magyarepitok.hu

2019.05.31. 18:13 - Hegedűs Gergely

Idén 300 milliárdra rúg zsebszerződések értéke, ami 80 milliárdos állami bevételkiesést okoz az ÉVOSZ számításai szerint.

Hirdetés

Nyilatkozatban reagált az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége (ÉVOSZ) a kormány által csütörtökön bejelentett gazdaságvédelmi akciótervre. A 13+1 intézkedésből álló csomag egyik legjelentősebb eleme építőipari szempontból, hogy a használt lakóingatlanok bővítésénél, átépítésénél vagy felújításánál ötmillió forintos ÁFA-visszatérítés vehető igénybe a kistelepülésen. A kedvezmény azokban a helységekben vehető igénybe, ahol a falusi CSOK is kérhető, ez összesen 2486 települést jelent a portfolio.hu szerint.

A lakásfelújítások áfakedvezménnyel történő támogatását korábban többször is szorgalmazó ÉVOSZ a reagálásában leszögezi, a döntés a tisztességes vállalkozások piaci helyzetét erősíti. „Érdekeltté teszi a megrendelőt és az építési vállalkozókat egyaránt, hogy írásban szerződjenek, tételes költségvetés és műszaki tartalom alapján dolgozzanak, legálisan, számlákon keresztül mozogjanak a pénzek” – áll a közleményben.

„A megbízhatóság, a számonkérhetőség, a valós teljesítések szerinti kifizetések jellemzővé válhatnak a lakásfelújítás piacán.”

Az ÉVOSZ számításai szerint ez évben mintegy 300 milliárd Ft érték lehet a szóbeli megállapodások, „zsebszerződések” értéke, ami az állami költségvetést mintegy 80 milliárd Ft ÁFA bevételtől foszthatja meg.

A közlemény azt is leszögezi, hogy az ÉVOSZ lakásfelújítási ÁFA-visszaigénylési javaslatának kormányzati befogadása valamennyi érintett fél számára előnyös. „Az építésgazdaságon belül közvetlenül a mikro- és kisvállalkozásokat hozza helyzetbe, közvetetten pedig az egész ágazat jogszerűbb működésére pozitívan hat.”

Iparági hírekÉVOSZlakástámogatásadólakásfelújítás

Hírlevél

Hirdetés