2024.04.19, Péntek
Százmilliárd forintnál tart a CSOK-igénylések összege

Százmilliárd forintnál tart a CSOK-igénylések összege

mti

2016.12.23. 07:52 - Hegedűs Gergely

Az új lakást vásárló vagy építtető kérelmezők háromnegyede kölcsönt is igényelt a vissza nem térítendő támogatás mellé.

Hirdetés

Már 24 ezer családi otthonteremtési kedvezményre (csok) irányuló igénylést fogadtak be a bankok november 30-áig.

Hornung Ágnes, az Origónak adott interjújában elmondta, a november 30-ai állapot szerint hozzávetőleg 71 milliárd forint értékű támogatásra adták már be az igényt. Az NGM államtitkára hozzátette, a három- vagy többgyermekes, új lakást vásárló vagy építtető kérelmezők háromnegyede, 3353 család kölcsönt is igényelt a vissza nem térítendő támogatás mellé, összesen 28,8 milliárd forint értékben.

Az államtitkár szerint az újlakás-építések élénkülését mutatja, hogy a kiadott építési engedélyek száma két és félszerese az egy évvel korábbinak. "A felfutás elkezdődött, és azzal, hogy beindulnak a lakásépítések, a csok-igénylések száma is várhatóan nőni fog és beindul a pozitív spirál" - fogalmazott. 

Hornung Ágnes beszélt arról is, hogy a készpénzhasználat visszaszorítását szolgáló 2,4 milliárdos POS-programban, amely 80 ezer forint támogatást nyújt terminálonként, mintegy 30 ezer bankkártya-elfogadóhely létrehozása várható. A készpénz mennyisége Magyarországon a GDP mintegy 13 százaléka, míg az EU átlag 8, a visegrádi országoké 10 százalék.

GazdaságCSOKlakástámogatás

Hírlevél

Hirdetés