2024.05.25, Szombat
Ez a CSOK meghozhatja az áttörést a Mapei felmérése szerint
illusztráció

Ez a CSOK meghozhatja az áttörést a Mapei felmérése szerint

magyarepitok.hu

2019.04.09. 09:28

Az alapanyaggyártó márciusi piackutatása jóval kedvezőbb képet ad a kibővített CSOK-ról, mint az elődjéről.

A Mapei Kft. 800 fő megkérdezésével végzett el egy online felmérést a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) felhasználásáról idén márciusban. A kutatás apropóját az adta, hogy júliustól jelentősen bővül a CSOK. Többek közt már a használt lakás vásárlására is igényelhető a CSOK mellé felvehető kamattámogatott kölcsön, amely két gyermek esetén 10 millió, három gyermek esetén 15 millió forint.

A felmérés értékét növeli, hogy az építőipari alapanyaggyártó 2018-ban ugyanezt a panelt kutatta, így összevethető az eredeti és a kibővített CSOK megítélése.  

2018-ban a válaszadók 81%-a nyilatkozott úgy, hogy nem jogosult a csokra. „Az adatokból az is kiderült, hogy 12% volt jogosult, 7,4% nem tudta, de mindössze 5% vette igénybe” – idézte a Mapei közleménye Markovich Béla ügyvezetőt.


A második félévben lendületet adhat az ágazatnak

Egészen mást mutatnak a mostani adatok, miután a használt ingatlan vásárlását tervezők 64%-a igénybe szeretné venni a CSOK-ot. Rajtuk kívül 15% még nem tudja, 22% pedig biztosan nem veszi igénybe. „Ez mindenképpen egy fordulatot jelez. Bízom benne, hogy ez a fordulat végbe is megy és újabb lendület ad az építőiparnak a második félévben" – vélekedett Markovich Béla.

A támogatási eszköz megítélése is pozitívnak mutatkozott a felmérés során. A válaszadók 66% hasznosnak értékeli az új CSOK-ot. Mindössze 13% szerint vélekedik úgy, hogy egyáltalán nem hasznos. A válaszadók többsége szerint a CSOK kedvező hatással van az ingatlanpiacra, a gazdaságra és a gyermekvállalási kedvre.

Mapei Kft.PályázatokCSOKlakástámogatáslakáspiac