2024.04.19, Péntek
A bankok szerint töretlenül népszerű a CSOK, további felfutás várható
digitalistmag.com

A bankok szerint töretlenül népszerű a CSOK, további felfutás várható

MTI

2017.06.01. 09:34 - Antal Zsófia

Jelentősen nőtt az érdeklődés a családi otthonteremtési kedvezmény iránt az év első négy hónapjának adatai alapján. A bankok az igénylések száma és a folyósított összeg terén is emelkedésre számítanak, a támogatást egyre többen új lakás vásárlásához igénylik.

Hirdetés

Az UniCredit Banknál 2017 első négy hónapjában éves szinten mintegy 40 százalékkal emelkedett a csok-kérelmet benyújtó ügyfelek száma, és immár megközelíti a hétszázat. Április végéig több mint 1 milliárd forint támogatást folyósított az UniCredit, ami jelentős emelkedés a tavalyihoz képest. Az igénylők nagyobb részben meglévő gyermekek után igényelték a támogatást, főként használtlakás-vásárlási célra. Ugyanakkor emelkedik az új lakások vásárlására/építésére irányuló igények száma is. Jellemzően a kétgyermekesek kérik a nekik járó támogatási összeget használt, illetve új lakás esetében is, melynek összege 1,43 millió, illetve 2,6 millió forint.

A tavalyinál több igénylésre, így magasabb folyósított összegre számítanak: várhatóan idén is a használtlakás-vásárláshoz kapcsolódó hitelkérelmek lesznek többségben, ugyanakkor az új lakások esetében is emelkedésre számítanak a magánépítések és az új társasházi projektek számának gyarapodásával.

 

A Takarékbank tájékoztatása szerint a takarékok és az FHB Bank fiókjaiban az első négy hónapban 1535 sikeres csok-igényt regisztráltak, több mint háromszor annyit, mint az előző év azonos időszakában. A folyósítás összege elérte az 5,2 milliárd forintot, ez a tavalyi első négy hónaphoz képest ötszörös összeg. A Takarék csoport tagjai az elmúlt két évben 8160 csok-kérelemre szerződtek 23,5 milliárd forint összegben, a csok iránt érdeklődő ügyfelek száma április végén elérte az 53 ezret.

A Takarékbank szerint az igénylések növekedését a tavaly ősszel módosított, kedvezőbb csok-feltételek mellett a lakáspiac dinamikus felfutása is húzza. Ha a jelenlegi ütem folytatódik, a tavalyihoz hasonló adatok várhatók a csoportban: legalább hatezer befogadott kérelem és 15-20 milliárd forintnyi folyósítás.

 

Az MKB Banknál tavaly április végéig 240 csok-igénylést fogadtak be, idén ugyanebben az időszakban pedig 370-et. A folyósítások összege a tavalyi első négy havi 214 millió forinttal szemben idén április végéig 937,5 millió forint volt (ez a korábban befogadott ügyleteket is tartalmazza). Az MKB az adatokkal kapcsolatban megjegyezte, hogy a 2016. február 10-i jogszabály-módosítások miatt tavaly sok kérelmet csak a módosítás után lehetett befogadni, és a folyósítások átfutási ideje is lényegesen hosszabb volt.

Az MKB Banknál 2017 első négy hónapjában 58,8 százalék használt lakásra, 12,5 százalék újépítésűre, 28,7 százalék építésre és bővítésre adott be csok-igénylést. A folyósítások összege várakozásaik szerint idén elérheti az 5 milliárd forintot.

 

A CIB Bank 2016 márciusa óta kínál csokot ügyfeleinek, idén a tavalyinál is nagyobb érdeklődést tapasztalnak a támogatás iránt. A banknál 52 százalék a használt lakás vásárláshoz, bővítéshez és 48 százalék az új lakáshoz csokot igénylők aránya. Eddig átlagosan 3,2 millió forint csok-támogatást vettek igénybe új és használt lakásra együttesen, kamattámogatott hitel nélkül. Az új lakás vásárláshoz, építéshez kapcsolódó csok-igénylők 26 százaléka igényelte a 10 millió forintos támogatást. Átlagosan 8,56 millió forint államilag támogatott hitelt vesznek fel az új lakás vásárláshoz, építéshez az ügyfelek, az utóbbihoz csokot igénylők 39 százaléka igényelte az áfavisszatérítést is. A CIB ugyancsak jelentős érdeklődésre számít továbbra is, főleg az új építésű lakások elkészültével, melyek idén és jövőre kerülnek átadásra.

 

Az OTP Bank idén a lakáspiac mintegy 20 százalékos növekedésére számít, ezen belül az új építésű lakások értékesítési arányának emelkedésére. Úgy látják, változatlanul komoly az érdeklődés az otthonteremtési támogatások iránt. Az ügyfelek többsége még a szükséges dokumentáció begyűjtésénél tart, a kérelmek számát korlátozhatja a piacon lévő új lakások viszonylag alacsony száma. A csok 2015. júliusi indulása óta az OTP 38,7 milliárd forint állami hozzájárulást utalt ki, ami több mint 15 ezer család között oszlik meg. A csokot igénybe vevő családok száma az OTP várakozásai szerint idén elérheti a több tízezret is. Eddig minden második támogatást és tízből hat kamattámogatott hitelt az OTP-ben vettek fel, ennek megfelelő piaci részesedésre számít a bank idén is.

Az OTP Banknál 76,5 százalék használt lakásra vett fel csok-ot, amit az építés követ 16 százalékkal, majd az új lakás vásárlás 6 százalékkal, míg bővítésre mindössze 1,5 százalék igényelte a támogatást.

GazdaságCSOKlakástámogatáslakáspiac

Hírlevél

Hirdetés