2024.04.13, Szombat
Jelentősen csökkent a tönkrement magyar cégek aránya

Jelentősen csökkent a tönkrement magyar cégek aránya

mti

2016.08.01. 14:51 - Hegedűs Gergely

Mélypontra jutott a vállalkozások bedőlési indexe. Jelentős a javulás az építőiparban, de valamennyi szektorban csökkent a kockázat.

Hirdetés

A kényszertörlések száma több mint harminc, a felszámolásoké csaknem húsz százalékkal esett vissza az első fél évben az egy évvel korábbihoz képest. A Bisnode cégminősítő felméréséből az is kiderült, hogy a trendnek köszönhetően a működő cégek mindössze 1,67 százalékát érintette bedőlés. A bedőlési index az elmúlt 12 hónapban indított csőd- és felszámolási eljárások számát viszonyítja a működő cégek számához. 

A legnagyobb bedőlési arány 2014 végén jellemezte a cégeket. Akkor a mostani 1,67 százalékos szint csaknem kétszeresét, 3,24 százalékot mértek, azóta a bedőlési index folyamatosan csökken. A tavalyihoz képest csaknem egy százalékpontos csökkenés vezetett az idei szinthez.

 

Félév alatt 24 csődeljárás

Az első hat hónapban tovább csökkent a felszámolások és a kényszertörlések száma, de míg a tavaly ilyenkor a felszámolások aránya 37,6 százalékkal csökkent a 2014-es bázishoz képest, addig most a csökkenés mértéke 19,3 százalékra esett vissza. A kényszertörlések száma a 2014-es - több, mint 42,5 ezres - csúcsról 2015-re 22,42 százalékkal, 2015-ről 2016 első félévére 34 százalékkal mérséklődött.    

A csődeljárások továbbra sem gyakoriak Magyarországon, idén az első félévben 24 új csődeljárást regisztráltak - írta a Bisnode.

A végelszámolások száma csaknem húsz százalékkal nőtt a múlt év azonos időszakához képest, június végére megközelítette az öt és fél ezret. Ugyan a második negyedévben mindössze 5,8 százalékos emelkedés volt a frissen indított végelszámolások számában, az első negyedév harminc százalékot meghaladó növekedése miatt még így is ekkora kumulált növekedést regisztrált a Bisnode.    

 

Heves megye a legkockázatosabb terület

Az ágazatok közül továbbra is a vendéglátóipar a legkockázatosabb, azonban itt csökkent a legnagyobb mértékben, több mint 2 százalékponttal a bedőlési arány, 3,09 százalékra. Az építőipar maradt a második legkockázatosabb terület, ám itt is jelentős, 1,76 százalékpontos javulás volt az elmúlt évhez képest. Harmadik lett a tavalyi ötödik helyezett fafeldolgozás, megelőzve ezzel a nagykereskedelmi szektort - derült ki a felmérésből.

A legkockázatosabb megyék az ország keleti felén találhatóak, közülük is kiemelkedik Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye. Heves megye kockázatossága jócskán nőtt az utóbbi időszakban, míg egy éve 3,64 százalékkal a második legkockázatosabb megye volt Szabolcs-Szatmár-Bereg után, addig az elmúlt hónapokban az egyetlen 4 százalék feletti bedőlési indexű megyeként átvette a vezetést. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében ezzel szemben az egy évvel ezelőtti 4 százalékról 2,81-re mérséklődött a bedőlési index mértéke - áll a tájékoztatásban.

Gazdaságpiackutatás

Hírlevél

Hirdetés