2024.04.19, Péntek
Folytatódik a nagyszabású bérlakás-felújítás Szegeden
fotó: EVB Építő Kft. - miepitunk.hu

Folytatódik a nagyszabású bérlakás-felújítás Szegeden

mti

2016.09.06. 15:27 - Hegedűs Gergely

Két év alatt 164 lakást rekonstruáltak, melyekre rászoruló családok pályázhatnak. További több száz üres lakás van a városban.

Hirdetés

Bérlakás-felújítási programról számolt be a szegedi önkormányzat. Botka László (MSZP) polgármester a Tisza-parti városban tartott sajtótájékoztatón elmondta, évek óta szakmai konszenzus van abban, hogy Magyarországon átfogó, államilag finanszírozott önkormányzati szociális bérlakásprogramra lenne szükség. „Ez azonban nem valósult meg” - tette hozzá.

 

Újabb ötven ingatlant vonnak be a programba

A szegedi közgyűlés ezért úgy döntött, az önkormányzat valamennyi üres, gazdaságosan felújítható lakását helyreállítják és pályázat útján a szociálisan rászorulók rendelkezésére bocsátják.

Idén augusztus végéig 76 önkormányzati tulajdonú bérlakást állított helyre és pályáztatott meg az IKV Zrt., a város ingatlankezelő cége, tavaly 88 lakóingatlan rekonstrukciója történt meg. Szerdán a közgyűlés pénzügyi bizottsága várhatóan dönt további ötven lakás teljes rekonstrukciójáról és pályáztatásáról – tudatta a politikus.

 

Még több száz üres lakás van a városban

Botka László közölte, Szegeden azért áll üresen több száz önkormányzati tulajdonú lakás, mert az IKV Zrt. korábbi - az előző közgyűlés Fidesz és Jobbik alkotta többsége által kinevezett - vezetője az elmúlt években sem pályáztatást nem folytatott, sem lakásokat nem állított helyre.

Hozzátette, a lakásrekonstrukciók fedezetét az IKV Zrt.-nek az önkormányzati tulajdonú üzlethelyiségek bérbeadásából származó bevétele biztosítja.

Kitért arra, hogy mintegy száz olyan, főként régi bérházakban található, kis alapterületű lakás van, amelyet gazdaságosan nem lehet felújítani, ezeket értékesítik.

 

Országszerte lenne mihez nyúlni

Magyarországon folyamatosan növekedik az üres lakások aránya, számuk 2015-ben elérte az 560 ezret, ami az összes lakás 12,1 százalékát jelenti. Egy korábbi kormányinfón a magyarepitok.hu kérdésére reagálva Lázár János miniszter elmondta, a kormány foglalkozik a kérdéssel, és háttérbeszélgetéseken felmerült egy olyan megoldás, hogy támogatásokat adnának ezen ingatlanok felvásárlásához és felújításához.

(a felhasznált kép forrása: EVB Építő Kft. - miepitunk.hu)

GazdaságSzegedlakásfelújítás

Hírlevél

Hirdetés