2024.03.29, Péntek
Pörög az egyre hatékonyabb klímaberendezések piaca
photos.prnewswire.com

Pörög az egyre hatékonyabb klímaberendezések piaca

magyarepitok.hu

2016.11.24. 15:56 - Antal Zsófia

A globális felmelegedés és a zöld szempontok egyre innovatívabb megoldások felé sarkallják a klímákat tervező mérnököket, miközben a piac évente 10 százalékos növekedési rátát produkál.

Hirdetés

A klímákat tekintve itt a jövő. Szélsőséges időjárási körülmények között is jól teljesítenek, miközben méretük és fogyasztásuk egyre csökken. Egy példa: az LG legújabb hőszivattyús klímaberendezése, a Multi V 5 január elsején kerül piaci forgalomba, s a külső és a belső hőmérsékletet, valamint a páratartalmat egyaránt folyamatosan monitorozza. Hatékonyan hűt és fűt: akár 48°C-ban is képes százszázalékos hűtési teljesítményt nyújtani, míg fűteni -25°C-ig tud. Korábbi verziójához képest mégis 23 százalékkal kisebb a helyigénye, és a tömege is 18 százalékkal csökkent. Okostelefon segítségével távolról is vezérelhető.

Hogy hogyan jutottunk el idáig? Az LG által szervezett sajtótájékoztatón Nagy Sándor József, az LG Electronics Magyar Kft. légkondicionáló és energetikai megoldások üzletágának értékesítési vezetője bemutatta a klímák piacára jellemző trendeket, melyek segítenek megérteni a folyamatot.

 

Már régóta alapvető komfortelem a légkondi, és egyre melegebb van

2012-ben a klímapiac globális mérete 98 milliárd dollár volt, 2018-ra azonban már 170 milliárd dollár körülire becsülik az összértékét. Ez azt jelenti, hogy átlagosan 10 százalékos növekedési rátával bír, ami három tényezőnek köszönhető elsősorban.

  • A globális felmelegedés, ami egyaránt kihat az ipari és a lakossági szegmensre.
  • Mivel már körülbelül 50 éve használnak légkondicionálást az emberek a mindennapi életben is, rengeteg berendezés cserére szorul.
  • Mára általános igény a berendezések energiatakarékosabbá tétele. Ez utóbbi azt eredményezte, hogy 5-10 évvel ezelőtthöz képest – egy gyártó termékein belüli összehasonlítás esetében is – 30-50 százalékos hatékonyságnövekedést figyelhetünk meg, ekkora lépés történt környezetbarát irányba.

A fenti három indok miatt óriási tehát az igény az innovációra, az egyre hatékonyabb klímák kifejlesztésére, s azok elérhetővé tételére minél szélesebb körben.

Nagy Sándor József bemutatja a globális klímapiacot. (fotó: magyarepitok.hu)

Az említett átlag 10 százalékos piaci növekedési ráta ugyanakkor nem ugyanolyan mértékben tevődik össze a különböző termékekből. A tradicionális „vizes”, azaz folyadékhűtős rendszerek esetében 5-6%-os, míg a modernebb, direkt elpárologtatós rendszereknél 15%-os a növekedés (ide tartozik a Multi V 5 is). Amíg 2000-ben még a folyadékhűtős rendszerek tették ki a világon eladott klímarendszerek 80 százalékát, a tavalyi évre az arány kiegyenlítődött, jövőre pedig valószínűsíthető, hogy többségbe kerülnek majd a direkt elpárologtatós rendszerek. Magyarországra mindez még nem teljesen igaz, mi 3-5 éves lemaradásban vagyunk.

 

Az épületépítés magyarországi növekedésének a klímapiacon is örülnek

Az építőipar teljesítménye egy negyedik olyan tényező, ami természetesen szintén jelentősen befolyásolja a klímapiacot. Bár Magyarországon abszolútértékben az iparág még elmarad a korábban megszokott szinttől, idén már hónapról hónapra növekedést figyelhettünk meg, melyből az épületek építése különösen jelentős, s a lakásépítések száma is növekszik. Ezzel párhuzamosan sok helyen van szükség új klímaberendezés telepítésére.

Bár a multi V 5 nem elsősorban lakossági termék, egyre többször fordul elő, hogy a nagy családi házakban vagy a lakótömbökben is ilyen, több funkciós berendezést alkalmaznak, mivel a hűtést, a fűtést és a melegvízhasználatot is meg lehet oldani vele, ráadásul fűtés esetében hatékonyabb is lehet, mint egy gázkazán. A három helyett egy rendszer telepítése pedig azt eredményezi, hogy akár azonnal, de legkésőbb 1-2 éven belül megtérül a befektetés.

Mivel egy ilyen, mindent kiváltó rendszer telepítését már a tervezés szintjén figyelembe kell venni egy épületnél, az LG hangsúlyt helyez arra, hogy megfelelő képzést adjon: a IX. kerületi Könyves Kálmán körúton található épületében kivitelezők és beruházók számára egyaránt elérhető az LG Klíma Akadémia.

Gazdaságpiacok

Hírlevél

Hirdetés