2024.04.19, Péntek
1200 új munkahelyet teremt a hazai cégeket segítő program

1200 új munkahelyet teremt a hazai cégeket segítő program

magyarepitok.hu

2017.01.13. 12:22 - Hegedűs Gergely

A Nagyvállalati Beruházási Támogatás segítségével 60,2 milliárd összértékű, modern technológiát megvalósító projekt indul meg.

Hirdetés

Közel 1200 új munkahelyet teremtve, mintegy 60 milliárd forintnyi beruházás jön létre a hazai nagyvállalatokat támogató program segítségével - írja a Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye. A Nagyvállalati Beruházási Támogatás eredményeit Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter mutatta be sajtótájékoztatón.


Erősödő exportképesség és beszállítói pozíció

A program azokat a hazai nagyvállalatokat segíti, amelyek nem részesülhetnek uniós pályázati forrásból. A tárcavezető nemzetgazdasági érdeknek nevezte, hogy ezek a cégek ne kerüljenek hátrányba.

A vissza nem térítendő támogatás feltétele, hogy a cég új munkahelyet teremtsen, és modern technológiát alkalmazzon. A program 2015-ben indult 3 milliárd forinttal, míg tavaly megötszörözve a keretet 15 milliárd forinttal támogatták a hazai nagyvállalatok kapacitásbővítő és munkahelyteremtő beruházásait. Ezt utólag 3 milliárddal megemelték a növekvő beruházási hajlandóság miatt.

Az érintett vállalatok legtöbbje új, innovatív, sok esetben a világ élvonalába tartozó technológiát vezetett be, jelentősen emelve ezzel az általuk előállított termékek hozzáadott értékét. Az új technológiák közül némelyik egész Közép-Kelet-Európában egyedülálló, ezért ezekkel a fejlesztésekkel a cégek erősíteni tudták beszállítói pozíciójukat, illetve exportképességüket.


Minden megyében volt bekapcsolódó vállalat

2016. december végéig 35 támogatási döntés született, a több éven áthúzódó projekteket is figyelembe véve 24,3 milliárd forintnyi támogatásra vállalt a tárca kötelezettséget. Ezzel 60,2 milliárd forint összértékű nagyvállalati beruházás valósulhat meg.

„A forráskihelyezés kiegyenlítettségét mutatja, hogy minden megyében akadt olyan cég, melynek beruházását támogatásra érdemesnek találtuk a feldolgozóipar szinte minden ágában” – fogalmazott Varga Mihály.

Gazdaságüzemfejlesztés

Hírlevél

Hirdetés