2024.04.26, Péntek

Hirdetés

Magyar nagyvállalatok: idén is bővíthető lesz a 15 milliárdos támogatási keret
(mti)

Magyar nagyvállalatok: idén is bővíthető lesz a 15 milliárdos támogatási keret

mti, magyarepitok.hu

2017.05.09. 14:22 - Hegedűs Gergely

Eddig összesen 60 milliárdnyi, a gyermelyi tésztagyár építéséhez hasonló fejlesztés indult el az NBT-programban.

Hirdetés

A tavalyihoz hasonlóan idén is 15 milliárdos kerettel indul el a Nagyvállalati Beruházási Támogatási Program (NBT), melynek feltételeit szerdán teszi közzé honlapján a Nemzetgazdasági Minisztérium. A részletekről Varga Mihály a Mach-Tech ipari kiállítás megnyitóján, a budapesti Hungexpón beszélt.

A tárcavezető emlékeztetett: a tárca 2015-ben indította a programot 3 milliárd forinttal, akkor 14 nagyvállalat kapott vissza nem térítendő támogatást. Tavaly 35 céget támogattak, eközben az eredeti 15 milliárd forint keretet 25 milliárd forintra emelték. Az idén is nyitottak a keret növelésére az államháztartás helyzetének függvényében.

A program azokat a hazai nagyvállalatokat segíti, amelyek nem részesülhetnek uniós pályázati forrásból. A vissza nem térítendő támogatás feltétele, hogy a cég új munkahelyet teremtsen, és modern technológiát alkalmazzon, emelve az előállított termékek hozzáadott értékét, és javítva a piaci pozíciót. A program egyik példája az új gyermelyi tésztagyár megépítése, mely által a Gyermelyi Zrt. kapacitása megduplázódik. A 7,1 milliárd forintos beruházáshoz a vállalat 2,4 milliárdot kapott a nagyvállalati programban.

Varga Mihály egy korábbi nyilatkozatából kiderült, az eddigi két év alatt összesen 24,3 milliárd forintnyi támogatásra vállalt a tárca kötelezettséget. Ezekből összesen 60,2 milliárd forint összértékű nagyvállalati beruházás valósulhat meg.

Gazdaságpályázatoküzemépítés

Hírlevél

Hirdetés