2024.03.19, Kedd
Így dőlt meg újra a beruházási rekord
Fotó: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Így dőlt meg újra a beruházási rekord

vg.hu, magyarepitok.hu

2019.02.13. 14:11 - Hegedűs Gergely

Minden eddiginél több projekt érkezett Magyarországra, minden korábbinál magasabb értékben.

Hirdetés

A Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) a Világgazdaság kérdésére részletes beszámolót közölt a Magyarországra érkező befektetésekről.

„Az értékteremtő beruházásokért folyó, élesedő globális és regionális verseny ellenére a hazai befektetésösztönzés tavaly is felülmúlta az előző éves eredményeit: minden eddiginél több projekt érkezett, minden korábbinál magasabb értékben”

– idézte a HIPA válaszát a Világgazdaság.


A tavalyelőtti rekordot is jócskán túlszárnyalta

Az elemzésből kiderült, a tavalyi 98 pozitív befektetői döntés eredményeként több mint 4,3 milliárd euró működő tőke érkezik Magyarországra, és több mint 17 ezer új munkahely jön létre.

Ez az érték a tavalyelőtti rekordhoz képest is jelentős előrelépés. Ahogy azt egy éve jeleztük, 2017-ben a kormányzati beruházásösztönzési rendszeren keresztül, 96 beruházással 3,5 milliárd eurónyi befektetés érkezett. 2016-ban 3,2 milliárd forintnyi külföldi tőke jött így hazánkba.


Élen a németek és az autógyártás

Németországi cégek tavaly 28 magyarországi beruházást jelentettek be 1,95 milliárd euró értékben. Az USA 15 projekttel, 215 millió eurónyi befektetett tőkével a második legnagyobb beruházó.

Ágazati bontásban tavaly is a járműipar volt a legerősebb, a területre 36 befektetői döntés nyomán 2,6 milliárd eurónyi tőke érkezik. Az új járműipari irányok érvényesülése miatt a cikk több beruházást is kiemel:

  • a Mercedes-Benz második gyárának kecskeméti alapkőletétele
  • az Audi győri e-motor-gyártása,
  • a BMW debreceni gyártóegysége,
  • a JLR mérnöki és beszerzőközpontja,
  • valamint a Giant kerékpárgyártó cég érkezése is jelentős fejlemény.


Európai kulcsszerepben a magyarországi akkumulátorgyártás

A Világgazdaság Suha Györgyöt, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszteri biztosát is idézi, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy az akkumulátorgyártás terén Magyarországnak stratégiai pozíciói lesznek.

„Már három vezető ázsiai akkumulátorgyártó, a Samsung, az SK és a GS Yuasa is Magyarországot választotta európai gyártási központjának."

Kiemelkedően sikeres új ágazatnak számítanak az üzleti szolgáltató központok. A területhez tavaly ugyanis tíz beruházás és több mint 1200 új munkahely létesítése kapcsolódott. A dolgozók jellemzően több nyelvet beszélő, diplomás fiatalok. A gyors előrelépési lehetőségek, az idegen nyelvek használata és a nemzetközi kilátások hosszú távon is vonzók a fiataloknak.

GazdaságautóiparNemzeti Befektetési Ügynökségüzemépítéscsarnoképítés

Hírlevél

Hirdetés