2024.04.19, Péntek
Átalakulóban az építőipar szerkezete: főszerepben az épületépítés

Átalakulóban az építőipar szerkezete: főszerepben az épületépítés

trendfm.hu, mno.hu, MTI, portfolio.hu

2016.07.15. 14:25 - Antal Zsófia

Keresettek az új lakások, terjed a könnyűszerkezetes építkezés: az épületépítési ágazat szerződésállománya szeptember óta folyamatosan nő.

Hirdetés

Még hiánycikk az új építésű lakás, jövőre jöhet az enyhülés

Az elmúlt évhez képest 31 százalékkal nőtt az új építésű lakások kereslete idén júniusban az Ingatlan.com elemzése szerint.

Balogh László gazdasági szakértő a Trend FM gazdasági rádiónak elmondta, hogy nagyon magasak az új építésű lakások négyzetméterárai, s a felfokozott kereslet és a bővülő kínálat ellenére még tart az áremelkedés. Ugyanakkor az áremelkedés üteme már lassul, májusról júniusra csupán 0,6 százalékkal nőttek az árak.

Jövőre várható a nyomás enyhülése, akkor az új építésű lakások adják majd az ingatlanpiac motorját, de egyelőre még hiánycikknek számítanak. Akkora a túlkereslet, hogy már a tervezőasztalon, vagy az építkezés kezdetén elkelnek.

Azzal együtt igaz mindez, hogy – részben a hiányzó új építésű ingatlanok miatt – csak a vásárlók 8 százaléka keres új építésű lakást, 92 százaléka használt lakás vagy ház vásárlásában gondolkozik – mondta el Balogh László. Rákényszerülnek, pedig a használt lakás nem mindig olcsóbb.

A fővárosban a vásárlók 62 százaléka használt téglaépítésű lakást keres, vidéken pedig – minél kisebb településről van szó, annál inkább – a családi ház a kelendő. Az olyan élénk gazdasági élettel rendelkező városok esetében, mint Győr, Debrecen, Kecskemét vagy Székesfehérvár, igazán élénk az ingatlanpiac, hiszen a kisebb településekről egyre többen költöznek be. A legtöbben azonban csak bérleti konstrukcióban tudják megoldani a lakhatást.

 

Az épületépítési ágazaté a főszerep

Az építőipari vállalkozások új szerződéseinek száma évkezdettől halmozottan nézve májusban már csaknem 6 százalékot emelkedett, míg tavaly még egész évben visszaesést mutattak az új megrendelések. Ezzel együtt az építőipar szerkezete is átalakul: a lakásépítéseket is magában foglaló épületépítési alágazaté lesz a főszerep.

Az épületépítések hó végi szerződésállománya tavaly szeptember óta minden hónapban növekedett éves szinten, május végén 58 százalékkal haladta meg a tavaly májusi értéket, ez pedig a legmagasabb idei érték. A lakásfejlesztések mellett ebbe az alágazatba tartoznak a különböző kereskedelmi ingatlanok, raktárak, irodák is.

 

Rákaptak a kész- és könnyűszerkezetes házakra

A tavalyihoz képest 40-60 százalékkal nőtt a kész- és könnyűszerkezetes házak gyártásával, forgalmazásával foglalkozó cégek megrendelése, de néhány cégnél forgalomduplázódást is tapasztaltak. A KSH adatai szerint az év eleji kivárás után a második negyedévre a magánerős építkezők és a fejlesztők is aktivizálódtak a lakáspiacon.

Míg 2009 előtt évente kétezer könnyűszerkezetes ház épült Magyarországon, a gazdasági válság alatt a cégenként jellemző 30-40 megrendelés 2-3 darabra esett vissza. Az ágazat jövőre újra elérheti az évi kétezer darabot - mondta a Népszabadságnak Kárpáti József, az ÉVOSZ könnyűszerkezet-építő tagozatának elnöke.

Könnyűszerkezetes házak négyzetméterenként 150-170 ezer forintért már építtethetők, a középkategória 250 ezer forintnál kezdődik, 300 ezer forint felett pedig prémium besorolású épület húzható fel.

Iparági híreklakásépítéskészházakúj építésű lakásoklakáspiac

Hírlevél

Hirdetés