2024.04.20, Szombat
Tartja a kétszámjegyű bővülést az építőipar

Tartja a kétszámjegyű bővülést az építőipar

ksh.hu

2017.04.13. 09:14 - Hegedűs Gergely

Valamennyi alágazatban markáns növekedést mutatnak a számok, a megkötött új szerződések és a hó végi szerződésállomány további expanziót jeleznek előre.

Hirdetés

A januári 18 százalékos növekedés után februárban 15,2%-kal haladta meg az egy évvel korábbi alacsony bázist az építőipar termelése a KSH csütörtöki adatai szerint. Egy évvel ezelőtt 88,1 milliárd, idén februárban 106,5 milliárd forint volt a kibocsátás értéke folyó áron.

Az előző hónaphoz képest abszolút értékben 17,2 milliárd forinttal nőtt a termelés (89,3 milliárdról 106,5 milliárdra), ám a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján 0,5%-kal csökkent az ágazat kibocsájtása a januárihoz viszonyítva.


Az ipari beruházások húzzák felfele a számokat

Mindkét építményfőcsoport termelésének volumene emelkedett, az épületeké 13,5, az egyéb építményeké 19,7%-kal. Az épületek építésének növekedése februárban is elsősorban ipari és raktárépületek, kisebb mértékben sportlétesítmények és oktatási épületek építésének az eredménye. Az egyéb építmények esetében a termelés az alacsony bázis mellett út- és vasútépítési munkák eredményeként bővült.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése 15,1, az egyéb építményeké 29,9%-kal emelkedett. A speciális szaképítés termelése 11,7%-kal nőtt.


Új épületek és a vasútfejlesztés a szerződések fókuszában

megkötött új szerződések volumene 43,5%-kal meghaladta az előző évit, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 68,5, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 23,3%-kal. Az épületek esetében több nagy értékű szerződést kötöttek sportlétesítmények, ipari, oktatási épületek építésére, az egyéb építmények építményfőcsoportban pedig út- és vasútfejlesztésre.

Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene február végén 117,2%-kal meghaladta az előző évi, alacsony bázist. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 58,2, az egyéb építményeké 177,7%-kal magasabb volt, mint egy évvel korábban.

Iparági hírekKSH

Hírlevél

Hirdetés