2024.04.18, Csütörtök
Végleg eldőlt a Közgép gönyűi ajánlatának a sorsa

Végleg eldőlt a Közgép gönyűi ajánlatának a sorsa

magyarepitok.hu

2017.05.02. 21:09 - Hegedűs Gergely

Az építőipari cég ajánlatát érvénytelenítő döntést és a hamis adatközlésre vonatkozó megállapítást is megerősítette a Kúria.

Hirdetés

Érvénytelen volt a Közgép Zrt. ajánlata a Győr-Gönyű kikötő közbeszerzésben – adta hírül a Közbeszerzési Hatóság. A közleményben az áll, a Kúria keddi ítéletében helyben hagyta az ügyben született másodfokú ítéletet. Ennek értelmében mind a Közgép ajánlatát érvénytelenné nyilvánító ajánlatkérői döntés, mind a kapacitást biztosító szervezet vonatkozásában a hamis adat közlésre vonatkozó megállapítás továbbra is jogszerű.

A Kúria döntése szerint a Közgép esetében ugyan a bizonyítékok nem voltak elégségesek ahhoz, hogy egyértelműen megállapítható legyen, a Közgép tudott a hamis adatszolgáltatásról, ám ez nem befolyásolja a tényt: az építőipari cég ajánlata érvénytelen volt, és nem lehetett volna velük jogszerűen szerződést kötni.

„A Közbeszerzési Hatóság továbbra is fenntartja azt az álláspontját, hogy a legnagyobb körültekintéssel járt el az ügyben, a magyar törvények és jogszabályok teljes körű betartásával hozta meg döntését” – áll a közleményben. „A bíróság két pontban is helyben hagyta a Közbeszerzési Döntőbizottság jogszerű döntését.”

A tájékoztató azt is leszögezi, hogy a Közgép nem először vét a közbeszerzési törvények ellen, jelenleg is el van tiltva a közbeszerzésekben való részvételtől.  A Székesfehérvári Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság jogerős ítélete alapján a Közgép 2017. június 28. napjáig nem vehet részt egyetlen közbeszerzési eljárásban sem.

A hazai építőipar meghatározó méretű cégének egyik hasonló jellegű ajánlatát és a jelenség tanulságait ebben a cikkünkben részleteztük.

 

Iparági hírekKözgép Zrt.

Hírlevél

Hirdetés