2024.04.25, Csütörtök

Hirdetés

Célegyenesben a nyírbátori autóipari gyárral a Merkbau
(látványterv - tion.hu)

Célegyenesben a nyírbátori autóipari gyárral a Merkbau

mti, magyarepitok.hu

2017.06.01. 12:24 - Hegedűs Gergely

A német alkatrészgyártó 8 ezer négyzetméteres üzeme szerkezetkész. A kisváros ipari parkjában 7 ezren fognak dolgozni, emiatt útfelújítást, elkerülő utat, oktatási fejlesztést is buszpályaudvar építését is tervezik.

Hirdetés

Bokrétaünnepségét tartottak a Rosenberger Magyarország Kft. 3,2 milliárd forintból épülő nyírbátori üzemcsarnokában. A kivitelező Merkbau a tervek szerint halad, a 8 ezer négyzetméter alapterületű üzem főépülete szerkezetkész, jelenleg a gépészeti berendezések telepítése zajlik. A most 55 százalékos készültségi csarnokot augusztus végére fejezik be, ősszel a termelés is elkezdődik az autóipari cég gyáregységében.


Jelenleg bérelt csarnokban gyártanak

A német cég jelenleg egy bérelt épületben, több mint ötszáz munkavállalóval gyártja az autóiparban használt kábeleket, csatlakozókat és az adatátvitelhez szükséges alkatrészeket.

A bokrétaavatón Papp Francisco, a vállalat magyar származású ügyvezetője elmondta, cég a megnövekedett megrendelések miatt épít teljesen új üzemet, ami a bérelt épülettől pár száz méterre lesz. A 8 ezer négyzetméteres üzemben körülbelül 6 ezer négyzetméteren a gyártás zajlik majd, kétezret pedig a raktárak és a szociális helyiségek, parkolók foglalnak el. 

A szükséges munkaerő képzését a jászárokszállási és nyírbátori üzemeiben már megkezdte a családi tulajdonban álló vállalkozás. A nyírbátori gyárat 2017 végéig körülbelül 400-500 fővel szeretnék bővíteni.


Alaposan beindult a nyírségi kisváros

A német társaság 3,2 milliárd forint értékű beruházásához a kormány 860 millió forintos támogatást biztosított. Simon Miklós, a térség fideszes országgyűlési képviselője az ünnepségen további beruházásokról is beszélt:

  • egymilliárd forintból felújítják a parkban lévő cégek által is használt, mintegy 10 kilométeres utat az M3-as autópálya és Nyírbátor között,
  • 1,5 milliárd forintot fordítanak a helyi gimnázium és a járási hivatal felújítására.

Máté Antal (független) polgármester ugyanakkor bejelentette, hogy

  • buszpályaudvart építenek az ipari területen,
  • valamint keresik a pénzügyi forrást a várost elkerülő út megépítésére is.

Előbbi beruházást az indokolja, hogy az ipari parkban működő cégeknél jelenleg ötezren dolgoznak, idén négy cég épít új gyártócsarnokot (köztük a a dán Coloplast, a német Diehl Aircabin és az angol-holland Unilever), összesen kétezer fővel nő a foglalkoztatottak száma, ami nagyon megterheli a park közlekedési infrastruktúráját.

A jelentős munkaerőigény miatt már jelenleg is többezren ingáznak Nyírbátorba, emiatt a város tavaly egy 800 lakásos lakópark építése mellett döntött.

Merkbau Építőipari és Kereskedelmi Zrt.Iparági hírekautóiparNyírbátor

Hírlevél

Hirdetés