2024.04.19, Péntek
Hatalmas kibocsátást produkált az építőipar szeptemberben

Hatalmas kibocsátást produkált az építőipar szeptemberben

ksh.hu

2017.11.13. 11:46 - Hegedűs Gergely

Az év elején felvett tempót továbbra is tartja az ágazat, az első kilenc hónap 27 százalékos növekedést mutat, és kiugró mértékben bővült a munkaerő állománya.

Hirdetés

2017 szeptemberében az építőipari termelés volumene 23,8%-kal meghaladta az egy évvel korábbi bázist. Az év utolsó hónapjaiban – a szezonalitásnak megfelelően – tovább fokozta az év eleje óta erős tempót az ágazat. Az augusztusban kiugróan magasnak számító 240 milliárd forintos havi termelést most egy 270 milliárdos érték követte, ami példátlanul nagy volumen.

Horváth András, a Takarékbank elemzője a számokra reagálva felhívta a figyelmet arra, hogy a legutolsó negyedéves munkaerőpiaci statisztikák szerint ismét kiugró, 34 ezres bővülés volt az építőipar létszámában az előző év azonos időszakához képest, így már 317 ezren dolgoznak a szektorban. "Ez továbbra is elmarad a válság előtti 330 ezres létszámtól, de a gépesítés foka jóval magasabb, mint tíz éve, így nem is feltétlen lesz szükség ezt a létszámot elérni" - tette hozzá.


Az ipari beruházások adják a lendületet

A KSH jelentése arra is kitér, a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján szeptemberben az építőipar termelése 3,8%-kal csökkent az előző hónaphoz mérten. Az év első kilenc hónapjában ugyanakkor az építőipar 27,0%-kal bővült az egy évvel korábbihoz mérten.

Mindkét építményfőcsoport termelése nőtt: az épületek építéséé 22,9, az egyéb építményeké 25,4%-kal. Az épületek építésének növekedése szeptemberben elsősorban ipari épületek, kisebb mértékben sportlétesítmények, oktatási és lakóépületek építésének az eredménye.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építésének termelése 46,8, az egyéb építményeké 19,1, a speciális szaképítésé 14,3%-kal nőtt.


Az egyéb építmények szerződései nagyot ugrottak

A megkötött új szerződések volumene az előző évihez képest 130,0%-kal emelkedett, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 46,6, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 211,7%-kal. Az épületek közül elsősorban ipari épületekre, kisebb mértékben lakó- és szállóépületekre kötöttek új szerződéseket. Az egyéb építmények esetében bekövetkezett növekedés közlekedésfejlesztésre, illetve közműépítésekre kötött szerződéseknek az eredménye.

Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene augusztus végén 119,5%-kal meghaladta az egy évvel korábbi, alacsony bázist. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 33,6, az egyéb építményeké 177,7%-kal magasabb volt, mint egy évvel ezelőtt.


Közel 10 százalékos az épületek drágulása

A harmadik negyedévben az építőipar ágazatain belül az épületek építésében 9,3, az egyéb építmények építése vonatkozásában 3,1, a legnagyobb súlyú, speciális szaképítésben 5,8%-kal nőttek az árak az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az előző negyedévinél az építőipar árai 1,6%-kal magasabbak voltak.

Iparági hírekKSHiparági elemzés

Hírlevél

Hirdetés