2024.04.19, Péntek
Már beérkeztek a 20 milliárdos építőipari program első pályázatai
illusztráció - fotó: Dernovics Tamás

Már beérkeztek a 20 milliárdos építőipari program első pályázatai

magyaridok.hu, magyarepitok.hu

2018.02.05. 12:25 - Hegedűs Gergely

Mutatjuk, hogy pontosan milyen beruházásokra igényelhető a vissza nem térítendő támogatás. Az ÉVOSZ szakmai segítséget nyújt a hatékony pályázáshoz.

Hirdetés

Megnyílt a hazai építőipari kkv-k számára kiírt fejlesztési keret – derült ki a Magyar Idők cikkéből. Az ágazat és a nemzetgazdasági minisztérium között létrejött megállapodás után bejelentett 20 milliárd forintos programban a kis és középvállalkozások legalább 50 millió, legfeljebb egymilliárd forintra pályázhatnak vissza nem térítendő támogatásként.


Mire lehet igényelni?

A támogatás igénylésének feltételeiről ezen a linken lehet tájékozódni. A dokumentumból kiderül, az előirányzat terhére az alábbi tevékenységek támogathatók:

  • a meglévőnél magasabb minőséget biztosító gépek és szerszámok beszerzése;
  • meglévő gépek minőségének fejlesztése kiegészítő eszközökkel;
  • termelési folyamat alapvető megváltoztatására irányuló induló beruházások;
  • információs technológia-fejlesztés;
  • új eszközök, gépek beszerzéséhez, új technológiai rendszerek és kapacitások kialakításához kapcsolódó gyártási licenc, gyártási know-how beszerzések;
  • a szabadalmak és egyéb immateriális javak megszerzésének, érvényesítésének és védelmének költsége;
  • immateriális javak, különösen a hatékonyság növelését szolgáló szoftverek beszerzése
  • a termelési beruházáshoz, illetve a gyártási licenc, gyártási know-how beszerzésekhez kapcsolódó energiahatékonysági, valamint megújuló energiát célzó beruházás.


Hamarosan a kis cégek is beléphetnek

A jelenleg 20-249 főt foglalkoztató vállalkozásoknak szóló program még februárban megnyílik a 10-20 fős cégek előtt is, és ugyanettől az időponttól lesz elérhető a pályázat a mérnöki szolgáltatásokat nyújtó vállalkozásoknak is.

Szintén még ebben a hónapban várható, hogy úgy módosítják a nagyvállalati beruházási támogatási programot, hogy az építőipari kivitelező vállalkozások is pályázhassanak rá.

Az összesen 20 milliárd forintos, 2020-ig szóló keretből nyolcmilliárd forint van előirányozva erre az évre. Ennek megfelelően a Magyar Közlönyben pénteken megjelent korányhatározat többek közt 8 milliárd forintot csoportosított az építőipar technológiai korszerűsítésére és hatékonyságának növelésére.


Elképzelhető, hogy bővül majd a keret

A cikkből az is kiderül, az előző hó végén megnyílt keretről százas nagyságrendben érdeklődtek eddig az ÉVOSZ információ szerint, illetve az első kérelmek már be is érkeztek a pályázatra. Koji László a szervezet elnöke óriási eredménynek jelölte meg, hogy ilyen hamar, két hónappal a megállapodást követően már megjelent a felhívás.

„Bár korai még erről nyilatkozni, elképzelhetőnek tartom, hogy ha olyan nagy lesz az érdeklődés, bővítik majd az elérhető forrásokat” – tette hozzá Koji László, aki fontosnak nevezte, hogy a kkv-k mellett a nagyobb cégek is pályázhatnak eszközök, gépek, fejlesztési szoftverek vásárlására.

Az elnök azt is kifejtette, az ÉVOSZ szakmai segítséget nyújt az ezt igénylők vállalkozásoknak annak érdekében, hogy minél hatékonyabban tudjanak pályázni.

Iparági hírekpályázatoképítőipar

Hírlevél

Hirdetés