2024.03.19, Kedd
Több mint két évtizede gyűlnek össze az útépítő szakma legjobbjai
Fotók: Dernovics Tamás - magyarepitok.hu

Több mint két évtizede gyűlnek össze az útépítő szakma legjobbjai

magyarepitok.hu

2020.02.20. 16:31 - Gyöngyösi Klaudia

A konferencián a magyarok mellett külföldi előadók is részt vettek, így az előadások szélesebb spektrumban fedték le a szakmát.

Hirdetés

Idén huszonegyedik alkalommal gyűlt össze a hazai útépítő szakma a Magyar Aszfaltipari Egyesülés (HAPA) Nemzetközi Konferenciáján. A HAPA rendezvénye a magyar útépítők egyik legfontosabb találkozási helye. Itt a résztvevők minden évben megvitathatják a szakmai kérdéseket, illetve megerősíthetik baráti kapcsolataikat is.

Az idei konferenciának négy fő témája volt. A legelső és legfőbb, amire a szervezők a legnagyobb gondot fordították: a pályaszerkezet méretezésével volt kapcsolatos.

„Próbáltunk külföldi és magyar szakembereket is hívni, hogy megtudjuk melyik ország, hogy oldja meg a különböző kérdéseket. Szerencsére az ország legjobb szakembereit is sikerült idecsábítani” – nyilatkozta lapunknak Veress Tibor a Magyar Aszfalipari Egyesülés (HAPA) igazgatója.

A képre kattintva galéria nyílik!

„A második terület a tartós burkolatok ügye volt. Fontos, hogy minél ritkábban kelljen egy elkészült utat javítani. Egyik kulcskérdés, hogy az utazóközönség ne érezze úgy, hogy akadályoztatva van a közlekedésben” – fejtette ki Veress Tibor.

A harmadik szekcióban a gépek és berendezések témáját járták körbe, végül pedig a különleges anyagok és adalékanyagokról volt szó.

 

Külföldi előadók is szerepet kaptak

A két napon át tartó siófoki konferencia gépek és berendezések szekció levezető elnöke Lehel Zoltán, a Duna Aszfalt innovációs főmérnöke és szóvivője volt.

Lehel Zoltán a Duna Aszfalt innovációs főmérnöke és szóvivője

„Már többször is alkalmam nyílt levezető elnökként konferenciák szekcióinak a munkáját irányítani (Nemzeti Közlekedési Napok, HAPA, Fiatal Mérnökök Fóruma). Ez egyrészről nagy megtiszteltetés, másrészről pedig komoly felelősség is” – nyilatkozta lapunknak Lehel Zoltán. „Többek között a témában komoly jártassággal kell rendelkezni, és egy kicsit a „gyeplőt” tartani is tudni kell az időbeosztás miatt. A mostani elnökség volt az első, ahol nem a szűken vett szakmámról szólt a nekem szánt blokk” – ismertette az innovációs főmérnök.

„Mivel három előadót és az anyagaikat személyesen is láthattam a HAPA elmúlt évi szakmai tanulmányútjain, továbbá a Duna Aszfaltnál történt gépészeti innovációk során a 3D vezérléssel és a BIM-mel is találkoztam már, úgy érzem sikerült megfelelnem a feladatnak. Egy dolgot sajnálok csak, hogy kevés volt a női előadó, de az első napi mindkettő szerencsére az én általam vezetett szekciót színesítette” – tette hozzá Lehel Zoltán.

A szekción belül előadást tartott:

  • Diego Massenza Massenza (S.r.l.),
  • S. Emre Gencer (E-MAK),
  • Phillip Röhrle (BOMAG),
  • Ralf Port (Benninghoven),
  • Szvoboda Krisztián (COLAS),
  • valamint Torák Márta (az FMF Közönségdíjasa).

 

Öt évtizedes munkájáért kapott díjat a nyugdíjas ügyvezető

Az eseményen a Közúti Szakemberekért Alapítvány Kuratóriuma kiosztotta a Magyar Közút életműdíjat, valamint a Fiatal Tehetség Díjat is. Előbbit Valenta Pál, nyugdíjazott ügyvezető kapta közel öt évtizedes, ma is aktív vezetői munkájáért.

Utóbbit Rosta Szabolcs, a Duna Aszfalt Kft. alkalmazottja nyerte el, aki a tavalyi konferencián a Fiatal Mérnökök Fórumát is megnyerte, melyért jutalma a madridi E&E Kongresszusra való kilátogatás lesz.

A fotón balról: Rosta Szabolcs, majd Valenta Pál 

 

Galéria

Iparági hírekDuna Aszfalt Zrt.Magyar Aszfaltipari Egyesülés (HAPA)konferenciaútépítés

Hírlevél

Hirdetés