2024.04.19, Péntek
Új innovatív programot fejlesztett ki a Mapei
Illusztráció / Bernát Benjámin magyarepitok.hu , Pixabay

Új innovatív programot fejlesztett ki a Mapei

magyarepitok.hu

2020.03.03. 14:17 - Gyöngyösi Klaudia

A minőségi betonpadlók készítéséhez elengedhetetlen a megfelelő szakismeret és az együttműködés a tervező, a kivitelező és a betongyár részéről egyaránt.

Hirdetés

A beton padlók utólag kialakuló sérüléseinek elkerülésére a Mapei Kft. egy innovatív új programot dolgozott ki. A beton ipari padló nagyon népszerű a mai építőipari kivitelezéseken mivel rendkívül gazdaságos, valamint sokoldalú megoldást kínál gyár és csarnoképítőknek egyaránt.

A gazdaságossága abban rejlik, hogy gyakorlatilag egyetlen betonréteggel:

  • egy végleges,
  • nagy teherbírású,
  • nagy síkpontosságú,
  • esztétikus,
  • és tartós felület hozható létre.

A feltételes mód fontos, mert ahhoz, hogy minden szempont teljesüljön hozzáértő, körültekintő munkára van szükség.

Illusztráció-Pixabay

 

Elengedhetetlen a megfelelő szakismeret

Bár a padló lehet egy raktárépület legjelentősebb része, miután nem tartozik a szerkezethez a tervek jelentős részében az ipari padló rétegrend csak megemlítésre kerül.  Tehát a részletek sok esetben a kivitelezői tapasztalatra vannak bízva.

A minőségi betonpadlók készítéséhez elengedhetetlen a megfelelő szakismeret és az együttműködés a tervező, a kivitelező és betongyár részéről egyaránt.

Nem elhanyagolható az a tudás sem, amivel a megrendelő rendelkezik. Az épület lehető legpontosabb meghatározása, az építési terület ismeretével együtt alapját képezi a tervezői munkának.

Egy padló esetében ez kiemelten fontos, mert a padlókkal szemben állított igények a legkülönbözőbbek lehetnek esztétikai, síkpontossági, teherbírás és vegyi ellenállóképesség szempontjából is.

 

Mire jó a Zsugorodás Méretező Program?

A beton ipari padlókat elsősorban statikai igénybevételekre tervezik. Ezeknek a számításoknak általában az alapja a TR34 ipari padlós irányelv. A tervező figyelembe veszi a különböző terheléseket melyek a raktározásból, rakodásból, szállításból adódnak, majd ezeket természetesen vizsgálni is kell nem csak a tábla közepén, hanem a széleken és a sarkokon is egyaránt.

Az épület adottságainak és a megrendelői igénynek megfelelően kell meghatározni a kialakítandó fugákat, táblaméreteket, szükséges betéteket, továbbá a megerősítéseket is. Miután a betonlemez egy rugalmas alátámasztásnak tekinthető ágyazatra kerül, a teljes rendszer hosszútávú működésének a feltétele a statikai igényeknek megfelelő alap.

Illusztráció - Pixabay

Általában a statikai szempontok figyelembevételét követően megtervezettnek tekintik a padlót, ami betonból készül. Azonban a különböző összetevők minősége, azok aránya, a környezeti feltételek, mind-mind együttesen határozzák meg a végeredményt. Azonban gyakran előfordulnak előre nem várt repedések, vetemedések, melyek elsősorban a beton zsugorodására vezethetők vissza.

Mivel ez nem hagyható figyelmen kívül, a Mapei Kft. kidolgozott egy Zsugorodás Méretező Programot, mely a beton alapanyagainak és a környezeti viszonyoknak ismeretében segít meghatározni annak zsugorodását és ezzel együtt javaslatot ad a maximális biztonságos táblaméretre is.

 

Mindent a megrendelő igényeire lehet szabni

Amennyiben a megoldás nem egyezik a megrendelői igényekkel, lehetőség van az adatok változtatására. A vastagság, betonszilárdság, vagy zsugorodás csökkentés kompenzálás alkalmazásával, a táblaméretek a kívánt nagyságúra állíthatók.

A Mapecure SRA 25 zsugorodás csökkentő adalékszer több mint 30%-al képes redukálni a zsugorodást, ha pedig együttesen kerül alkalmazásra az Expancrete expanzív adalékszerrel, a korai zsugorodás mértéke több mint 60%-al csökkenthető.

 

Mi is az a padló kalkulátor?

A zsugorodás méretezés ötvözése a statikai számításokkal egy műszakilag kifogástalan betonpadló méretezésére ad lehetőséget. A megrendelőknek már csak egy kérdésük szokott maradni, az ár.

A Mapei Kft. szerette volna, ha a vevőik minden kérdésre teljes választ kaphatnak, ezért készítettek egy Padló Kalkulátor Programot. A teljes padlóköltséget mindenki kiszámolhatja a beállított egységárakkal. Valamint nem elhanyagolhatóan: a program a beállított használati időszakra képes kalkulálni a karbantartások költségeivel is.

A Mapei a programok együttes használatát javasolja, mert tapasztalataik alapján azok jelentős segítséget nyújtanak megrendelő és tervező partnereiknek a legoptimálisabb beton ipari padlók megtervezésében.

Galéria

Iparági hírekMapei Kft.padlógyártásburkolatinnováció

Hírlevél

Hirdetés