2024.03.19, Kedd
Hazatért magyarokra cserélheti a külföldi munkaerőt az építőipar
Illusztráció

Hazatért magyarokra cserélheti a külföldi munkaerőt az építőipar

magyarepitok.hu

2020.05.21. 10:54 - Almási Krisztina

A külföldről hazaérkezett építőipari szakemberek közel 20 százaléka biztosan Magyarországon maradna a járvány után, legnagyobb részük fizikai munkavállaló.

Hirdetés

Közel ezer külföldről hazaérkezett építőipari szakember jelentkezett a KÉSZ Csoport „Maradj itthon” kampányának köszönhetően, így a most hazajött iparági munkavállaló 20 százalékát biztosan sikerülhet itthon tartani a járvány után.

Ötezer szakemberre becsülik a járvány miatt hazatérők számát az ágazaton belül, akik részben megoldhatják az építőiparra jellemző, évek óta tartó munkaerőhiányt.

Ahhoz, hogy a magyar építőiparban maradjanak, a KÉSZ Csoport szerint egy négy pontból álló feltételrendszernek kell megfelelniük az iparág szereplőinek.

A hazaérkezett munkások több mint 90 százaléka fizikai munkaerő, a legtöbben hegesztőként (22%) lakatosként (19%), és villanyszerelőként (16%) helyezkednének el, de a munkaerőipaci helyzethez képest jelentős mennyiségű szellemi munkaerő is jelentkezett. Ők döntően építésvezetők, technikusok, gyártáselőkészítők, de például gazdasági területre is érkezett több önéletrajz.

 

 

A KÉSZ Csoport a munkaerő itthon tartása érdekében iparági munkaközvetítőként segíti a jelentkezőket, így saját alvállalkozóit és a szakemberek iránt érdeklődő versenytársait is ajánlja a hazatért szakembereknek, valamint igény szerint összeköti az iparág szereplőit a hozzá jelentkező munkavállalókkal.

„Az alvállalkozóinknak már biztosítjuk azt a lehetőséget, hogy amennyiben kollégákat keresnek, mi szívesen ajánljuk őket a regisztrált szakembereknek. Hasonlóan nyitottak vagyunk arra is, hogy ezt akár versenytársainkkal is megtegyük – iparági vezető szerepünket kihasználva összefogásra buzdítjuk az építőipart, ezzel is hozzájárulva a családok együtt tartásához és a gazdaság fellendítéséhez” – mondta el Vida Tamás, a KÉSZ Csoport vezérigazgatója.

 

Vida Tamás, a KÉSZ Csoport vezérigazgatója

A vállalat szerint egységes feltételrendszerre van szükség a külföldről hazaérkező szakemberek megtartása érdekében, amelyet négy pontban foglaltak össze: 

  • nemzetközileg is versenyképes bér a hatékonyság javításával – a legtapasztaltabb szakemberek esetében akár a külföldi bérek 70 százaléka
  • kifogástalan és biztonságos munkavédelmi körülmények – nem csak pandémia idején
  • tiszta, bejelentett foglalkoztatás az iparágban – mindig, mindenkinek
  • béren kívüli juttatások (műszakpótlék, teljesítmény arányos premizálás, cafeteria, kedvezményes étkeztetés, élet- és balesetbiztosítás stb.).

A cégcsoport továbbra is várja külföldről hazaérkezett, és Magyarországon munkát kereső szakemberek jelentkezését az erre a célra létrehozott weboldalon.

Iparági hírekKÉSZ Csoportépítőiparkoronavírus

Hírlevél

Hirdetés