2024.02.26, Hétfő
Püspöki áldással került helyére a hídépítők védőszentjének szobra Kisbéren
Fotók: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

Püspöki áldással került helyére a hídépítők védőszentjének szobra Kisbéren

magyarepitok.hu

2020.06.22. 14:43 - Szabó Ákos

Az A-Híd Zrt. támogatásával kapott műemléki restaurációt a Komárom megyei Kisbér 230 éves műalkotása.

Hirdetés

A Batthyány-családhoz sok szálon kötődő Kisbéren folytatta idén hosszú évekre visszanyúló hagyományát az A-Híd Zrt., miszerint minden évben restaurálnak a történelmi Magyarország területén egy magyar településen egy Nepomunki Szent János-szobrot. Ugyan idén a koronavírus miatt a megújult szobor első leleplezésének hagyományosan otthont adó eseményt, a Hídépítők Napját nem tudták megtartani megszokott időpontjában, a szobor felújítását 2020-ban is elvégezték. Vasárnap katolikus szentmisével egybekötve foglalta el méltó helyét a Komárom-Esztergom megyei településen.

 

A szoborátadó előtt szentmisét tartottak. (A képre kattintva galéria nyílik)

A közép-európai szent a 14. században élt, a hidak és a hídépítők védőszentjeként fontos szimbóluma az ágazatnak. Mint a Beer Miklós püspök által celebrált mise utáni szoboravatáson elhangzott: Kisbéren 1770 körül készült el műemléki védettségű szobra.

 

Régi kisbéri álom válhatott valóra a szobor restaurálásával

Riez Gyula, a Batthyány Műemlékegyüttes Védelmében Alapítvány kuratóriumi elnöke itt elmondta: az arisztokrata család a 17. és 18. században minden birtokán emeltetett szobrot Szent Jánosnak.

 

 

A kisbéri műalkotás állapota sajnálatos módon a modern korra leromlott, így amikor Dombóvári Éván, az A-Híd PR- és marketingvezetőjén keresztül kapcsolatba került Sal László vezérigazgatóval, aki nyitott volt a szobor céges támogatásból való felújítására, az alapítvány régi álma válhatott valóra. Riez Gyula beszéde végeztével megköszönte a szobor felújításában közreműködők támogatását.

 

Kisbér közel van a komáromi hídépítéshez

Sal László, a restaurációt finanszírozó A-Híd Zrt. vezérigazgatója kifejtette: a cég 2013-ban restauráltatta az első Nepomuki szobrot, melyet az Egri Hittudományi Főiskolától kapott ajándékba, amit saját székházának udvarán helyezett el. Ezt követte Óbuda, Soroksár, Gödöllő, Csömör, valamint a felvidéki Tornalja Nepomuki szobrainak restaurálása.

 

Sal László

Visszaemlékezett: 2018-ban érkezett kisbéri megkeresés a helybeli Nepomuki János-szobor felújítására. Elmondta: mivel a közeli új komáromi hídon dolgozik az A-Hídhoz tartozó Hídépítő Zrt. (a Duna új átkelőjét hamarosan át is adják), gyakran erre járva visszaemlékezett a kisbéri szobor restaurálására vonatkozó lehetőségre.

„Ennek nagy örömmel feleltünk meg és vagyunk most itt” – emelte ki, majd hozzátette: az a példa, amit Nepomuki Szent János mutat, hogy amit megfogad az ember azt teljesítse is, ez a cég hitvallása is.

 

 

„Mi hidakat építünk, ez talán a legkiemeledőbb mérnöki teljesítmények közé tartozik” – mutatott rá. Több száz szobor vár még felújításra és az A-Híd szeretné folytatni ezt a cég által vállalt restaurációjukat: ahogyan jelentős számú közbeszerzésen indulnak úgy gondolják vissza is kell adniuk.

„Visszaadunk a szobrok felújításával, visszaadunk a sportban – kajak-kenu, vízilabda támogatásával – visszaadunk a társadalomnak: állami gondozottak felnőttkorban az életben való eligazodását segítjük”

– foglalta össze a vezérigazgató.

 

A mecénás szerepét nem lehet elfelejteni

Sinkovicz Zoltán polgármester kiemelte: nagy örömére szolgál, hogy Kisbér értékei bővülhettek a szobor megújulásával.

A szobor felújítása nagy örömmel vett ajándék volt a város részéről, aminek megvalósulásához kellett egy Kisbér értékei iránt elhivatott alapítvány, egy gáláns szponzor – mecénás, valamint a kedvező döntés is

– hangsúlyozta.

 

Sinkovicz Zoltán

A városvezető ezután kitért még arra is, hogy a szobor megújulása jól illeszkedik többek között azokhoz a beruházásokhoz, melyekben Kisbér katolikus templomának homlokzatát is újjáéleszthetik állami és egyházmegyei forrásból, illetve a plébánia épületét is fejlesztik, valamint előkészítik a templom környezetének teljes újjáélesztését is. Emellett további korábbi és a jövőben megvalósuló projektekre is kitért még.

 

Újabb nevezetességgel gazdagodott Kisbér

 

 

„A Szent János téren Kisbér egy újabb nevezetességgel gazdagodott a felújított, immár régi fényében ragyogó Nepomuki Szent János-szoborral, ezt minden látogató figyelmébe fogom ajánlani” – mondta el, majd személyesen megköszönte a támogató A-Híd Zrt. és Sal László vezérigazgató, illetve a Batthyány Alapítvány és elnöke, Riez Gyula közreműködését is a restauráció megvalósításában. Kitért a restaurátor alapos munkájára és köszönetet mondott Beer Miklós püspöknek is a megtisztelő jelenlétért, illetve a szobor megáldásáért is.

Az esemény a szobor ünnepélyes felszentelésével, vasárnapi ebéddel, majd a folyamatosan szépülő város bejárásával zárult.

 

Galéria

Iparági hírekA-Híd Zrt.Kisbértársadalmi felelősségvállalásműemlékfelújításszobor

Hírlevél

Hirdetés