2024.03.19, Kedd
Burkolót még találhatunk, de kőművest már nehezebben: fogy az építőipari kapacitás
Illusztráció: pixabay.com

Burkolót még találhatunk, de kőművest már nehezebben: fogy az építőipari kapacitás

magyarepitok.hu

2020.12.03. 14:28 - Kalácska-Nagy Nóra

A Mapei által végzett felmérés szerint a városokban a szakemberek 50 százaléka, a megyeszékhelyeken 41 százalék, Budapesten 31 százalék válaszolta, hogy kapott már otthonteremtési programhoz köthető megrendelést 2021-re.

Hirdetés

Az építőipari szakemberek csaknem feléhez érkezett az otthonteremtési programhoz köthető megrendelés 2021-re. A falvakban és vidéki városokban lényegesen többen kötöttek le kapacitást, mint a megyeszékhelyen és a fővárosban. A szakemberek 23 százaléka már most korlátozott mennyiségben tud csak munkát vállalni jövőre – derül ki a Mapei Kft. 540 építőipari szakember megkérdezésével végzett felméréséből.

A szakemberek 46 százaléka már kapott megrendelést otthonteremtési támogatás keretében tervezett munkára, 2021-re. A falvakban kötötték le a legtöbb ilyen kapacitást, itt a szakemberek 52 százalékához érkezett támogatással összefüggésbe hozható megrendelés. A városokban a szakemberek 50 százaléka, a megyeszékhelyeken 41 százalék, Budapesten 31 százalék válaszolta, hogy kapott már otthonteremtési programhoz köthető megrendelést 2021-re.

 

67 százaléknak már van megrendelése 2021-re

A falusi és budapesti adatok közötti 21 százalékpontos különbség tükrözi az ingatlanpiaci trendeket. Egyre többen szeretnének vidéken építkezni, valamint az otthonfelújítási támogatás sokakat ösztönöz régóta halogatott munkálatok elvégzésére

– véli Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője.

A felmérés adatai szerint még van szabad építőipari kapacitása a szakembereknek 2021-re, azonban a megkérdezett szakemberek 23 százalékának korlátozottan, 2 százalék pedig már egyáltalán nem tud munkát vállalni jövőre. A válaszadók 67 százalékának már van megrendelése 2021-re, de a kapacitásuk nagy része még szabad. A szakemberek 8 százalékának a teljes kapacitása szabad a jövő évre.

 

Gyorsan betelik a jó szakemberek naptára

Ha most lenne valakinek szüksége szakemberre, könnyen találna. A legkevesebb szabad kapacitása jelenleg a kőműveseknek és generálkivitelezőknek van. Burkolót most könnyebb találni. A válaszadó szakemberek 47 százaléka akár még idén tudna munkát vállalni.

Januárban a válaszadók 19 százaléka tudna kezdeni. 21 százalék február-márciusra tud munkát vállalni, 10 százalék pedig már csak 2021 tavaszának végén tudna munkához látni. A megkérdezett szakemberek két százaléka már csak 2022-ben tudná elkezdeni a munkát.

„Az adatokon érződik az építőipar átmeneti mérséklődése. A második hullám, a mélyépítési és közműépítési munkák mérséklődése, a lakásépítések visszaesése miatt több a szabad építőipari kapacitás. Azonban nem érdemes halogatni a megrendelést, mert a lassulás várhatóan átmeneti, az év elején rohamra lehet számítani a január 1-jén életbe lépő, új otthonteremtési támogatások miatt. Érdemes időben lépni, mert könnyen betelik a jó szakemberek naptára”

– tanácsolja Markovich Béla.

 

A felmérés módszertana

A felmérés önkitöltős, online kérdőívvel készült. A felmérésben 540 fő építőipari szakembert kérdeztek, akik a Magyar Építőipari Szakember Közösség tagjai. Az adatfelvétel 2020. novemberében zajlott. A felmérés nem reprezentatív.

Iparági hírekMapei Kft.építőiparszakemberhiány

Hírlevél

Hirdetés