2021.04.20, Kedd
Hamarosan bepörgethetik az építőipart az elhalasztott beruházások
illusztráció - Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Hamarosan bepörgethetik az építőipart az elhalasztott beruházások

mti

2020.12.22. 14:06 - Hegedűs Gergely

Az idei 4000 milliárd forintos forgalmával is húzóágazat maradt az építőipar, mely az ÉVOSZ elnöke szerint máris érzékeli a lakásáfa visszacsökkentését.

Hirdetés

Az építőipar jövőre, az első negyedév végére várhatóan megkezdheti a már előkészített, de a járvány miatt elhalasztott beruházásokat - hívta fel a figyelmet az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke kedden reggel az M1 aktuális csatornán. Koji László szerint az állam elindíthatja a következő uniós költségvetési ciklus forrásaiból a beruházásokat, továbbá az államilag támogatott felújítások is lökést adhatnak az ágazatnak.


Most már az ágazaton van a sor

A szövetség elnöke szerint a lakásépítések áfájának visszacsökkentése 5 százalékra komoly ösztönző az állam részéről, szerinte az építőipar már érzékeli is a lépés élénkítő hatását.   

A felújítási támogatás fontosságáról beszélve Koji László elmondta,

örülnek ennek a lépésnek, hiszen az építőipar az elmúlt évek kiemelkedő teljesítménye mellett sem volt képes behozni az előző válság idején keletkezett elmaradásokat az ingatlanok állagának javítása területén.   

Az ÉVOSZ elnöke úgy fogalmazott: az állami lépések után most az ágazaton van a sor, a kapacitásokat bővíteni kell, saját beruházásokra van szükség, és közben a kollégák képzése is elengedhetetlen.   


A járvány ellenére sikerült a munkaerő létszámát fenntartani

Komolyabb feszültségek a kereslet és a kapacitás között főképp Budapesten és az agglomerációban vannak - mondta, utalva arra, hogy a járvány miatti csúszások is főként a fővárosban és környékén voltak tapasztalhatók.   

Koji László arra is kitért, hogy az építőipar az idei évre várható 4000 milliárd forintos termelésével húzóágazatnak számít, bár ez a teljesítmény a tavalyi nagyon magas, 4430 milliárdos bázisnál 11 százalékkal alacsonyabb. Fontos eredménynek nevezte, hogy az ágazatban a járvány ellenére sikerült a munkaerő létszámát fenntartani.

Iparági hírekiparági elemzésÉVOSZ

Hírlevél

Hirdetés

Hirdetés