2024.04.26, Péntek

Hirdetés

Kőfeldolgozás terén újított a STRABAG
Fotók: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

Kőfeldolgozás terén újított a STRABAG

magyarepitok.hu

2020.12.21. 11:17 - Kalácska-Nagy Nóra

A fejlesztés célja a termékek minőségének javítása mellett a vasúti kő kihozatalának növelése és a környezeti porterhelés csökkentése volt.

Hirdetés

A KŐKA Kft. a STRABAG konszern tagvállalataként Magyarországon a kő- és kavicsbányászati tevékenység egyik meghatározó szereplője. A KŐKA fejlesztési stratégiájának jelentős elemét képezte a komlói kőbánya technológiájának átépítése 2016 és 2019 között.

 

Fotók: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

A fejlesztés célja a termékek minőségének javítása mellett a vasúti kő kihozatalának növelése és a környezeti porterhelés csökkentése volt. Jelentős szempontot képviselt továbbá a technológiai rugalmasság növelése és az üzemeltetési, karbantartási, javítási költségek optimalizálása. A három ütemben megvalósuló beruházás tervezett költsége meghaladta a kétmilliárd forintot.

 

Andezit az építőipar számos ágában

A KŐKA egyik jelentős üzemegysége a komlói andezitbánya, ahol az 1900-as évek elején kezdődött a jó minőségű andezit bányászata és feldolgozása. A bánya területén 101 millió tonna jó kőzetfizikai tulajdonságokkal rendelkező műre való andezit található.

 

 

A bányában kitermelt és feldolgozott andezitet

  • aszfaltgyártáshoz,
  • vasúti ágyazathoz,
  • betongyártáshoz,
  • útalapokhoz,
  • illetve terméskőként is használják.

 

Szűk frakciók gyártása

 

 

Az új, zárt technológiai rendszerben fő hangsúlyt kapott a szűk frakciók gyártása. A gyártás során keletkező port nagy teljesítményű porelszívó egységek szívják el és porszűrők választják le. A szűk frakciók lehetővé teszik a termelés rugalmasságát, valamint a nyújtott frakciók állandó minőségű gyártását.

A technológia ezen kialakítása lehetőséget ad gyakorlatilag bármilyen frakció előállítására a 0-32 milliméteres tartományban. A szűk frakciók gyártásához korszerű törő- és osztályozó berendezéseket használnak hatékony porelszívás mellett. A beépített szállítószalagok burkoltak, az átadási pontok porelszívó rendszerbe kötöttek.

 

 

A silók 3150 tonna terméket tudnak tárolni

A projekt során a meglévő technológiát elbontották, és helyére egy teljesen új elveken alapuló rendszert építettek. Az I. és II. ütemben elkészült egy 35 x 10 x 31,5 méter nagyságú osztályozó-siló épület, melyben a három osztályozó és a 70.000 m³/óra teljesítményű porelszívó berendezés kapott helyet.

Az osztályozók alatti nyolc darab siló összesen 3150 tonna késztermék befogadására képes. A termékek ezekben tárolhatók, innen közvetlenül gépjárművekbe, átmeneti tároló silókba, illetve depóniákba továbbíthatók. A siló-osztályozó épület földszintjén helyezték el

  • a villamos kapcsoló- és elosztó helyiséget,
  • a kompresszor állomást
  • és a víztározó rendszert is.

Külön épületekben kaptak helyet a törő és osztályozó berendezések.

 

 

Így kezelik a port

Az épületekben üzemelő berendezéseket és az átadási pontokat nagy teljesítményű, zsákos porleválasztó berendezés szívja meg, és választja le a port. A leválasztott por gyűjtő silóba kerül, a porsilók ürítése pedig nedvesítő csigarendszerrel történik.

 

 

A technológiába

  • legkorszerűbb hajtóműves motorokat,
  • Contitech hevedereket,
  • illetve komplett PLC vezérlést építettek be.

A vezérlő helyiségben a szakvezető diszpécser a teljes gyártási folyamatot figyelemmel kíséri monitoron.

Az új technológia az elvárásoknak megfelelően, hatékonyan működik, melynek köszönhetően javult a termékek minősége is. A fejlesztés során a vasúti ágyazati kő kihozatalát is növelni tudták, ezzel párhuzamosan a zúzottkő felületén lévő szennyező anyagokat elenyésző mértékűre csökkentették. A megvalósított beruházás a termelési folyamatok optimalizálása és minőség javító hatása mellett, jelentősen hozzájárult a környezeti terhelés csökkentéséhez is.

 

Galéria

Iparági hírekStrabagKomlóbányainnováció

Hírlevél

Hirdetés