2024.04.24, Szerda
Jelentős kötvénykibocsátásra készül a KÉSZ Csoport
Illusztráció - Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Jelentős kötvénykibocsátásra készül a KÉSZ Csoport

magyarepitok.hu, KÉSZ Csoport

2021.03.25. 13:14 - Szabó Ákos

Magyarország egyik meghatározó építőipari vállalatcsoportja csatlakozik a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Kötvényprogramjához.

Hirdetés

20 milliárd forint értékű kötvénykibocsátást tervez idén májusban a Magyarország legnagyobb és legsokoldalúbb portfóliójával rendelkező vállalatcsoportjai közé tartozó KÉSZ Csoport – tájékoztatott csütörtökön a hazai építőiparban jelentős szerepet játszó holding.

A lépéssel a cégcsoport csatlakozik a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Kötvényprogramjához: a kötvénykibocsátáshoz szükséges hitelminősítés során mind a vállalat, mind pedig a kötvény BB minősítést kapott, ezzel a KÉSZ Csoport az építőipar legjobb vállalati besorolását mondhatja magáénak.

A 20 milliárd forintos friss tőkét új beruházásokra és kapacitásbővítésére fordítják, ezzel is tevékenyen hozzájárulva a járvány miatt visszaeső gazdaság újraindításához.

 

Független elemzők: erős háttér, biztos jövő

Mint írják, a csoport 10 éves futamidejű kötvénykibocsátást tervez. A tranzakcióhoz szükség volt a vállalat és a kibocsátandó kötvények minősítésére is, ennek eredményét a napokban kapta meg a KÉSZ Csoport. Az Euler Hermes Rating GmbH (tulajdonosváltását követően Scope Hamburg GmbH) BB kategóriába sorolta a KÉSZ Holding Zrt.-t, mint vállalatot, valamint a kötvényeket is, ez pedig a legjobb eredmény a hazai ágazatban.

A független hitel- és kockázatminősítő pozitívumként emelte ki az erős pénzügyi hátteret, a masszív tőkestruktúrát, valamint azt, hogy stabil piaci és pénzügyi kilátásokkal rendelkezik a vállalatcsoport.

„A kötvénykibocsátásból befolyó friss tőkét a vállalat fő üzleti tevékenységhez kapcsolódó kapacitásbővítésre és hatékonyságnövelésre, az eddig is diverzifikált tevékenységi portfólió további bel- és külföldi szélesítésére, valamint modernizálására, digitalizációs és technológiai fejlesztésekre fordítja” - mondta Vida Tamás, a KÉSZ Csoport vezérigazgatója.

A vezérigazgató hozzátette, hogy ezekkel a beruházásokkal a KÉSZ Csoport nagyban hozzájárulhat a gazdaság újraindításához a járványt követően.

 

Az építőipar a gazdasági újraindítás záloga

A közlemény kiemeli: a KSH legfrissebb adatai szerint ugyanis az építőipar lehet az újraindítás egyik sikerágazata. Az infrastrukturális beruházásokat magában foglaló, úgynevezett egyéb építmények létesítésére kötött új szerződések volumene idén januárban 327 százalékkal nőtt éves szinten, ami jelentős építkezések megkezdését vetíti előre. Az építőipari vállalkozások január végi szerződésállományának volumene pedig több mint 11 százalékkal haladta meg a bázisadatot.

A KÉSZ Csoport 2020-as konszolidált árbevétele várhatóan meghaladja a 125 milliárd forintot, ami a világjárvány okozta válság évében is közel 30 százalékos növekedést jelent 2019 konszolidált árbevételéhez képest.

Iparági hírekKÉSZ Csoportépítőipariparági elemzés

Hírlevél

Hirdetés