2024.04.23, Kedd
Ez a magyar cégcsoport új bányák bevetésével enyhíti az elszállt építőipari árakat
Illusztráció - Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Ez a magyar cégcsoport új bányák bevetésével enyhíti az elszállt építőipari árakat

magyarepitok.hu, MTI

2021.07.09. 18:33 - Hegedűs Gergely

A Bayer Construct tulajdonában levő Kvarchomok Kft. kavics- és homokbányái kizárólag a magyar piacot szolgálják ki nyersanyaggal.

Hirdetés

Az 1990-ben alapított, magyar tulajdonú Kvarchomok Kft. nyerte el húsz évre a Kiskunlacháza és Délegyháza környékén elhelyezkedő, összesen négy kavics- és homokbánya kitermelési jogát. A Kvarchomok Kft-t tavaly vásárolta fel a magyar tulajdonú Bayer Construct építőipari vállalatcsoport. Az akvizíció illeszkedik a vállalat stratégiájába, melynek célja, hogy hazánkban egyedülálló módon a teljes építőipari-ingatlanfejlesztési értékláncot egy kézben tartsa és fedje le.

A cégcsoport közleményéből az is kiderült, hogy a Kvarchomok Kft. a szükséges engedélyek megszerzését és a megfelelő előkészítést követően a lehető leghamarabb – tervezetten jövő tavasszal – megkezdi a kitermelést. 


Újabb alapanyag gyártó cég kötelezte el magát az alacsonyabb árak mellett

A vállalat az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében azt is jelezte:

célja az építőipari nyersanyaghiány és az elszálló alapanyagárak mérséklése.

A Kvarchomok Kft. már üzemeltetett és a kitermelést a későbbiekben megkezdő bányái kizárólag a magyar piacot szolgálják ki nyersanyaggal, így enyhítve a jelenlegi hiányt és mérsékelve az elszálló alapanyagárakat, ezáltal pedig közvetve csökkentve ezek ingatlanpiacra kifejtett árfelhajtó hatását.

Az építőipari alapanyagok drágulása miatt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) még az előző hónapban hozott létre vizsgálócsoportot. Közleményükben felvetették, hogy versenyellenes egyezkedések is okozhatnak szokatlan mértékű áremelkedést. Az ellenőrzésbe később a fogyasztóvédelem is bekapcsolódott, a kormány pedig az építőanyagok bányászatát és kivitelét érintő szabályokról döntött a héten. Csütörtökön az egyik legnagyobb belföldi gyártó, a Mapei Kft. bejelentette, hogy a kivitel korlátozásával igyekszik a belföldi igényeknek megfelelni.   


Legalább ötszörösre növelnék a kapacitást

A Kvarchomok Kft. jelentős tapasztalatokkal rendelkezik az építőipari nyersanyag előállítás területén. A cég több mint harminc éve termel Sóskúton az átlagnál magasabb minőségű, nagy biológiai és kémiai tisztaságú építési homokot. A sóskúti homokbánya speciális nyersanyag-kitermelő kapacitása eléri az évi 90 ezer tonnát, míg a szárított késztermék kapacitása a 70 ezer tonnát. A Bayer Construct célja, hogy a meglévő kapacitás volumenét 2021 végére legalább ötszörösére növelje.

A sóskúti bánya késztermékeinek száma meghaladja majd a negyvenet, a vizsgálatukra saját laboratórium szolgál.

Mivel a kitermelt anyag kémiai és fizikai tulajdonságai nem szokványosak, komoly előkészületek szükségesek a kitermelési és feldolgozási technológiák kialakításához, amely kapcsán több nyugat-európai szakértő cég mérnökeivel dolgozik közösen a cégcsoport.

A Kvarchomok Bányászati és Feldolgozó Kft. a kisebb cégek közé tartozik a tavalyi 921 millió forintos árbevételével és 174 millió forintos adózott eredményével.

Iparági hírekBayer Construct Zrt.bányaépítőipari alapanyagokKvarchomok Kft.Kiskunlacháza

Hírlevél

Hirdetés