2022.07.05, Kedd

Hirdetés

Kiviteli korlátozást rendeltek el októbertől építőipari termékekre
illusztráció - Nagy Mihály/magyarepitok.hu

Kiviteli korlátozást rendeltek el októbertől építőipari termékekre

mti

2021.07.02. 08:59 - Hegedűs Gergely

A korlátozást először be kell jelenteni Brüsszelben, az Európai Uniónak azt engedélyeznie kell, a notifikáció négy hónapig tart.

Hirdetés

A kormány októbertől kiviteli korlátozást rendelt el építőipari termékekre - jelentette be a miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.    

Orbán Viktor hozzátette: részben azért "szaladtak el" az építőipari anyagok árai néhány termék esetében, mert megnőtt az országból kivitt mennyiség.   

Megjegyezte: a korlátozást először be kell jelenteni Brüsszelben, az Európai Uniónak azt engedélyeznie kell, a notifikáció négy hónapig tart.   

Addig a kivitel esetében kötelező bejelentést és állami elővásárlási jogot vezetnek be, "megpróbáljuk Magyarországon tartani az építkezések szempontjából kulcsfontosságú anyagokat" - mondta a kormányfő.

Frissítés:

A kormányfő pénteken azt is bejelentette: az áremelkedések megfékezéséért néhány építőanyag esetében extraprofitadót fognak bevezetni. Mint mondta, ezt a kavicsnál és a sódernél mindenképpen megteszik, de más termékeknél is megnézik a lehetőségét. Ezt azzal indokolta, hogy egyes építőanyagoknál olyan extraprofitot akarnak realizálni a cégek, amely nem fogadható el, ezért ha bizonyos árszint fölötti eladási árat tapasztal a kormányzat, akkor az a fölötti ár 90 százalékát el fogja vonni.

Iparági híreképítőiparépítőipari alapanyagok

Hírlevél