2024.04.25, Csütörtök

Hirdetés

A Mapei szerint ilyen a jó borászati padlóbevonat
Fotók: Mapei Kft.

A Mapei szerint ilyen a jó borászati padlóbevonat

magyarepitok.hu

2021.11.04. 10:10 - Kalácska-Nagy Nóra

Nem csupán az építőiparban helyeződik egyre nagyobb hangsúly a minőségi megoldásokra, a biztonság és tartósság igényére, hanem például az élelmiszeriparban is. Emellett ez utóbbi iparágban rendkívül szigorú higiéniai és biztonsági előírásoknak is meg kell felelni, hiszen ezekkel biztosítható a zökkenőmentes, s egyúttal színvonalas termelés. Jelen cikkünkben a Mapei vegyszerálló, csúszásmentes borászati padlóbevonat megoldásáról olvashatnak.

Hirdetés

A bor előállítása magas szintű szakmai tudást és tapasztalatot igényel, emellett számos egymásra épülő folyamat eredménye. Habár karaktere és egyedisége megmutatkozik a részletekben, a szőlő válogatásához, feldolgozásához, a hordók, palackok mosásához, a bor erjesztéséhez, átfejtéséhez, kezeléséhez, szűréséhez, palackozásához, valamint kóstolásához létesített helyiségeknek különböző, de állandó, megbízható és hatályos előírásoknak kell megfelelniük.

 

Milyen padlóbevonatokra van szükség a borászatokban?

Száraz termelési övezetnek számít, ahol a magasfokú tisztaság és higiénia alapkövetelmény.

A borászati padlók többnyire közepes mechanikai terhelésnek vannak kitéve, például targoncával közlekednek rajtuk. Itt tehát rugalmas padlóburkolatra van szükség, ami ugyanakkor megfelel az élelmiszeriparban megkövetelt előírásoknak.

Ezenfelül gyakran a következő igényeknek is meg kell felelnie egy ilyen bevonatnak:

  • hézagmentesség,
  • vegyi anyagok terhelése,
  • szerves savak terhelése,
  • mechanikai terhelés,
  • vizes technológia,
  • csúszásmentesség,
  • gőzborotvás, forró vizes tisztítás,
  • gyors kivitelezés,
  • csomópontok kialakítása: holkerek, lábazatok, dilatációk, összefolyók, kádak, kármentők.

A borászatokban tehát rendkívül fontos, hogy a padló hézagmentes legyen és egyúttal ellenálljon az erős vegyszereknek, hiszen a padlóra kerülő forrásban lévő bor, vagy bármilyen egyéb - a működtetésből és a takarításból eredő - sav, hatalmas terhelést jelent a padlóbevonat számára.

A Mapei bevonati rendszerei teljességgel megfelelnek a gyártási környezetre, épületekre vonatkozó szabályoknak, előírásoknak.

Fotók: Mapei Kft. 

A Mapei megfelelő megoldásai mellett a borászati padlók, akárcsak az egyéb élelmiszeripari padlók kivitelezése, magas szintű technológiai fegyelmezettséget követel az építőktől.

Rendkívül fontos szempont a megoldás kiválasztásánál, hogy egy padlóbevonati rendszer, amelynek magas minőséget kell produkálnia, és szigorú előírásoknak megfelelnie, alapvetően annyit tud, amennyit a teljes bevonati rendszer leggyengébb eleme. Ez az oka annak, hogy a Mapei rendszerek egységben érhetők el, és egy-egy padlóbevonati rendszerük elemei, kezdve a lábazattól a dilatációkon át az alapozókig, s végül a bevonatig, egyaránt képviselik azokat a magas műszaki tulajdonságokat, melyek a teljes rendszerre jellemzőek.

Az alábbi felsorolás a teljesség igénye nélkül mutat be néhány példát, amelyre a Mapei teljes körű megoldást kínál:

  • magas vegyszerállóságú és/vagy terhelhetőségű élelmiszeripari engedéllyel rendelkező pince, gyártási, technológiai helyiségek,
  • magas vegyszerállóságú és/vagy terhelhetőségű raktározási helyiségek,
  • hordók mosásához, átfejtéshez használt fedett vagy nyitott színek,
  • pincék páraáteresztő fal- és padlóburkolatai,
  • bortrezorok, folyosók bevonatai,
  • kóstolóhelyiségek, éttermek esztétikus padló- és falbevonatai,
  • különböző vegyszerek és borászati segédanyagok, tisztítószerek tárolása.

Borászati padlóbevonat kivitelezése Mapei megoldással 360 négyzetméteren 

A szekszárdi Bodri Birtokon történt fejlesztés során az ipari padló elkészítéséhez a Mapei termékeit használta a kivitelező, a PEM Enterprise Kft.

A fogadó aljzatot statikai szálakkal erősítették meg. A felület előkészítése után alapozásként QUARZO 0,5-el szórt kétkomponensű PRIMER SN epoxi alapozót használtak 0,1-0,5-ös szemcseszerkezetű kvarchomok töltéssel. A következő réteg kialakítását PRIMER SN, QUARZO 0,5 és színre kevert kevés MAPECOAT I24 felhordásával alakították ki a szakemberek, mely pórus zárásként funkcionált.

A fedőréteg MAPECOAT I24 30%-ban töltve QUARZO 0,5-el. Az anyag felhordása glettvassal történt és a végső felületet struktúrahenger alkalmazásával alakították ki. A dilatációs hézagok tömítésére MAPEFLEX PU 45 FT tartósan rugalmas, poliuretán hézagkitöltőt alkalmaztak.

Itt is, mint minden más borászatnál - ahol mi dolgozunk - a takarítószereknek, lúgoknak és a borban lévő gyümölcssavaknak is ellenálló burkolatot készítünk. Munkáink nagy részében a MAPECOAT I24 anyagot használjuk az epoxi termékvonalon, míg a fennmaradó részben CPU burkolatot készítünk. A Bodri Pincészetben is egy enyhén csúszásmentes, ezáltal jól takarítható, háromrétegű epoxi rétegrend került beépítésre MAPECOAT I24 záróréteggel”- mondta el Palotai Péter, a PEM Enterprise Kft.-től.

ADATOK

Referencia: Bodri Pincészet

Mapei termékekkel végzett munkálatok: ipari padló

Helyszín: Szekszárd

Beruházó: Bodri Pincészet Kft.

Építész: Bartók Csilla Zsófia

Generálkivitelező: Bern Építő Zrt.

Ipari padló szakkivitelező: PEM Enterprise Kft.

Kivitelezés ideje: 2019.

Mapei partner kereskedő: Mapei Kft.

Mapei kapcsolattartó: Tarrósi Péter

 

FELHASZNÁLT MAPEI TERMÉKEK

Primer SN, Mapecoat I24, Quarzo 0,5, Mapeflex PU 45 FT, Additix PE

Iparági hírekMapei Kft.borászatpadlóbevonat

Hírlevél

Hirdetés