2024.04.19, Péntek
Megint bepörgött a cégalapítás az építőiparban
Illusztráció - Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Megint bepörgött a cégalapítás az építőiparban

magyarepitok.hu

2021.12.14. 14:01 - Hegedűs Gergely

Ugyanakkor gyarapodott a legstabilabb építőipari cégek sora: a többek közt a Hungexpo nagyszabású fejlesztésén is közreműködő bim.Group a Dun & Bradstreet “A” tanúsítványát kapta meg.

Hirdetés

A Dun & Bradstreet szerint az építőiparban tevékenykedő cégek száma egyre nő: az idei első háromnegyed évben is az építőipar adta a legtöbb új céget.

Az információszolgáltató és -minősítő cég adataiból kiderült, szeptember végéig közel 5800 új építőipari vállalkozást alapítottak, ez 40 százalékos növekedést jelent éves szinten.

Ugyanakkor 2021 első kilenc hónapjában ebben az iparágban szűnt meg a második legtöbb cég, közel 1300, és ezen a területen történt a legtöbb cégfelszámolás is.


Jelentős elismerést gyűjtött be a bim.Group

A Dun & Bradstreet egy másik fontos hírhez is kapcsolódik a magyar építőiparban: a minősítő cég „A” tanúsítványát kapta meg a Hungexpo és a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér munkálataiban is részt vevő bim.Group Kft. független tervezőiroda.

A besorolás azt jelenti, hogy az ezzel rendelkező cégekkel – így a bim.Grouppal - az üzleti kapcsolat kialakításának pénzügyi kockázata alacsony. A Dun & Bradstreet tanúsítványa egy nemzetközi szinten évtizedek óta elérhető, független minősítést jelent, három - AAA, AA és A - jelzéssel állítják ki, ezek a besorolások jelzik a cégek stabilitását.


Egy ilyen kockázatos iparágban sokat ér a pénzügyi stabilitás

„Jelentős mérföldkő a bim.Group életében, hogy a Dun & Bradstreet minősítése alapján a legjobbak között szerepelhetünk – mondta Ballay Zsolt, a bim.Group cégvezetője. „Egy független, nemzetközi szakértő ismerte el cégünk stabilitását, ami azt jelenti, jó úton járunk. Az építőipar a kockázatosabb iparágak közé tartozik, ezért a megrendelések során fontos információt jelent egy-egy partner pénzügyi stabilitása. A minősítéshez ugyanis többek között azt is figyelembe veszik, hogy az adott vállalkozás határidőben vagy késéssel, azaz milyen fizetési fegyelemmel egyenlíti ki számláit.”

A Dun & Bradstreet minősítés több hivatalos forrásból származó adaton alapul, de beépíti a vállalatra vonatkozó pénzügyi információkat, például a mérlegadatokat, eredménykimutatásokat is, és figyelembe veszik a cég életkorát, tevékenységét, méretét, tulajdonosait, azok kapcsolódásait.


A külpiacra lépésnél is segítség

A nemzetközi tanúsítvány a külpiacra lépésben is segíti a céget. Ez azért fontos, mert a bim.Group 2020-ban a Külgazdasági és Külügyminisztérium és a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség együttműködésében indított pályázat keretében nyert 27 millió forintos támogatást, amelyből a DACH-régióban és a skandináv piacokon kezdődik meg a terjeszkedés.

A bim.Group egy független tervezőiroda, amely közel 100 fős csapattal dolgozik és 30 éve van jelen a piacon. A cég árbevétele 2021-ben a várakozások szerint eléri a 3,3 milliárd forintot. A bim.Group többek között építészeti tervezéssel, acél-és vasbeton-tartószerkezet tervezésével, épületvillamossági tervezéssel, belsőépítészettel és épületgépészeti tervezéssel foglalkozik.

Iparági hírekpénzügybim.GROUP Kft.

Hírlevél

Hirdetés