2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Jelentős fúzióval lép szintet a Wienerberger
Fotók: Wienerberger

Jelentős fúzióval lép szintet a Wienerberger

magyarepitok.hu. Wienerberger

2022.01.05. 18:30 - Kolinek Nóra

A fúzióval a teljes magyar építőanyag-gyártó ágazat egyik legkomplexebb és legnagyobb termékportfólióval rendelkező társasága jön létre.

Hirdetés

Az elmúlt év utolsó napján lezárult a hazai építőanyag-gyártó szektor egyik jelentős fúziója. Január 1-jével a Wienerberger Téglaipari Zrt.-be olvadt a Semmelrock Stein+Design Burkolatkő Kft. – derült ki a Wienerberger szerdai közleményéből.

Előbbi a Porotherm kerámia téglák, födémek, a Tondach kerámia cserepek, valamint tetőrendszerek és a Terca homlokzati burkolatok gyártója, míg utóbbi a hazai térkő és burkolati elemek piacának kiemelkedő szereplője.

„A lépés hozzásegít minket ahhoz, hogy az épülethatároló szerkezetekhez szükséges elemek teljes palettáját biztosító, legelismertebb vállalattá váljunk. Egyértelmű célunk ezzel a felállással, hogy tovább erősítsük piaci pozícióinkat, és olyan vállalatként legyünk jelen Magyarországon, amely egyedülálló kínálatot és ügyfélélményt képes nyújtani vásárlóinak”

– mondta Tarsoly József, a Wienerberger Zrt. vezérigazgatója.

 

A cégcsoport a 300 legnagyobb forgalmat bonyolító vállalat egyike

A közlemény tudatta azt is, hogy a beolvadást követően a Wienerberger Zrt. – a 2020. évi auditált adatok alapján – mintegy 35 milliárd forint forgalmat bonyolító vállalatként működik tovább. Ehhez jön még hozzá az épületgépészeti, közműprojektek számára, illetve mezőgazdasági célú felhasználásra csöveket, komplett csőrendszereket készítő PipeLife Hungária Kft. teljesítménye. Utóbbi társaság 100 százalékban a Wienerberger tulajdonában van.

A cégcsoport éves árbevétele 2020-ben meghaladta a 50 milliárd forintot. Ez az építőanyag-gyártáson túl is meghatározó ipari szereplővé teszi a társaságokat. A cégcsoport ugyanis teljesítményével a 300 legnagyobb forgalmat bonyolító magyar vállalat egyikének számít.*

Az érdekeltségek 8 magyarországi településen − Balatonszentgyörgy, Békéscsaba, Csorna, Debrecen, Felsőzsolca, Kőszeg, Ócsa, Tiszavasvári − 10 üzemet működtetnek, ahol az alkalmazottak száma 2021-ben megközelítette az ezer főt.

 

A csoportot hatalmas múlttal rendelkező vállalatok alkotják

A Wienerberger hazai leányvállalatát 1990-ben hozta létre az immár több mint 200 éves múlttal rendelkező osztrák anyacég.

A Semmelrock Stein+Design Kft. több mint 20 éve a magyar térkő és lapgyártás jelentős szereplője. Az 1958-ban, szintén Ausztriában létrehozott vállalat első honi gyárát 1998-ban hozta létre Ócsán.

A Pipelife Hungária Műanyagipari Kft. Magyarország legnagyobb múltú műanyag csőgyártó vállalata. A jogelődök története egészen 1922-ig, a Magyar Gomb és Műanyagipari Rt. megalakulásáig vezethető vissza. A Pipelife Csoportot 1989-ben alapította 50-50 %-os tulajdonrésszel a Solvay belga vegyipari és a Wienerberger osztrák építőipari társaság. A Pipelife 2012-ben 100 %-ban a Wienerberger tulajdonába került.

 

*HVG Top 500, Az 500 legnagyobb árbevételű magyarországi cég 2020 

Iparági hírekWienerberger Zrt.Semmelrock Kft.tetőcserépPorotherm

Hírlevél

Hirdetés