2024.03.19, Kedd
Történetének legjobb évét zárta 2021-ben a Mapei
Fotók: Mapei

Történetének legjobb évét zárta 2021-ben a Mapei

magyarepitok.hu, Mapei

2022.01.20. 18:30 - Kolinek Nóra

A budaörsi székhelyű építőipari segédanyaggyártó cég belföldi forgalma 22 százalékkal nőtt 2021-ben. A kivitel 15,6 százalékkal csökkent, az év közben bevezetett önkéntes exportkorlátozás miatt.

Hirdetés

A Mapei Kft. belföldi árbevétele 27,7 milliárd forint volt 2021-ben, ami 22 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest. A vállalat exportforgalma december végén 462 millió forint volt, ami 15,6 százalékos csökkenés a tavalyi évhez képest – olvasható a Mapei közleményében.

Mint ismeretes, a vállalat az élénkülő hazai kereslet zavartalan kielégítése érdekében, a múlt év második negyedévében fékezte exportját.

„Az ellátási nehézségek ellenére a tavalyi év a Mapei Kft. történetének legjobb éve volt. Minden termékvonal egyenletesen jó teljesítményt mutatott, kiegyensúlyozott forgalomnövekedés mellett. A legbüszkébb arra vagyok, hogy számottevően bővült az értékesített építőanyagok mennyisége, ezért minden korábbinál több beruházás létrejöttéhez tudtunk hozzájárulni, a nagy projektektől a lakásfelújításig”

 – értékelt Markovich Béla a Mapei Kft. ügyvezetője.

Hozzátette: a vállalat jó eredményeit az ágazat lendülete, a kormány beruházás támogatási rendszerének hatására élénkülő beruházási kedv és kereslet befolyásolta kedvezően, mely a vállalkozások és a lakosság körében egyaránt jelen volt.

Fotók: Mapei

 

Várhatóan lassul az árak emelkedési üteme

A közlemény szerint a Mapei Kft. továbbra is optimista, 22 százalékos növekedést tervez az idei évre. Az export korlátozása továbbra is érvényben marad mindaddig, amíg az alapanyagok piaca meg nem nyugszik és előrelátható lesz az ellátás biztosítása. Ez várhatóan az év közepe után fog bekövetkezni.

A vállalat a hazai építőipari teljesítmény 5-6 százalékos növekedésére számít 2022-ben. A hazai kereslet enyhén növekszik, azonban a növekedés mértékét az árak, az elérhetőség, valamint a szakemberek leterheltsége fogják korlátozni.

A kereslet olyan mértékű, hogy azt a szakemberállomány már nem képes kielégíteni, ezért várható, hogy a nagyobb cégek külföldről hoznak be vendégmunkásokat, hogy a projekteket képesek legyenek kivitelezni.

Nemzetközi szinten továbbra is az alapanyaghiány és az alapanyagárak alakulása fogja befolyásolni az ágazatot. Továbbra is várható az alapanyagárak és így a késztermékek árának növekedése, azonban ennek az üteme már nem lesz olyan mértékű, mint 2021-ben volt. Ellátási nehézségek és hiányok a hőszigetelőanyagok terén várhatók, a petrolkémiai gyártó piac hektikussága miatt.

 

Iparági hírekMapei Kft.

Hírlevél

Hirdetés