2024.07.20, Szombat
Digitális szolgáltatásfejlesztés az építésügyben
Kép: Lechner Tudásközpont

Digitális szolgáltatásfejlesztés az építésügyben

lechnertudaskozpont.hu

2022.03.17. 11:00 - Füzi Nikolett

Az E-építés keretrendszer – innovációval a magyar emberek szolgálatában elnevezésű projekt keretében a Miniszterelnökség Építészeti, Építésügyi és Örökségvédelmi Helyettes Államtitkársága és a Lechner Tudásközpont együttműködésével számos informatikai szakrendszer kialakítása és továbbfejlesztése valósul meg. Az elsősorban hatósági, és egyéb, építésügyhöz tartozó szakalkalmazások kapcsolódását egy háttértámogató fejlesztés segíti – a közös tulajdonságok így egy egységes informatikai rendszerbe olvadnak össze.

Hirdetés

A Miniszterelnökség Építészeti, Építésügyi és Örökségvédelmi Helyettes Államtitkársága, valamint a Lechner Tudásközpont együttműködésével az E-építés keretrendszer – innovációval a magyar emberek szolgálatában projekt fejlesztései gördülékenyebbé teszik az elektronikus ügyintézést informatikai rendszerek segítségével.

Az új építésügyi szakalkalmazások fejlesztése mellett kiemelt cél a már elektronizált folyamatok – mint például az építési napló, és engedélyezési eljárások támogatása – hatékonyságának javítása, a felhasználók kényelmesebb használatának támogatása, új funkciók megvalósítása.

Az egykapus, digitális felületre történő átállás nem csak a lakosság, de az építésügy területén dolgozó szakértők és az ügyintézők mindennapjait is egyszerűbbé teszi.

Bár a projekt fejlesztéseit elsősorban az építésügyben dolgozó döntéshozók, állami szereplők és ügyintézők használják, az építkezés előtt álló lakosság is számos új információval gazdagodhat. Az Építésügyi Tudástár esszék, szócikkek valamint ismeretterjesztő videókon keresztül átfogó képet ad a családiház terveztetésről, építésügyi fogalmakról, a Nemzeti Mintaterv Katalógusban szereplő mintatervek adaptációjáról, valamint az építésügyi és térségi tervezési fogalmakról.

A lakossági felhasználók, kutatók és építészek is számos nélkülözhetetlen információt érhetnek majd el online a Dokumentációs Központ Információs Rendszerben. A szakalkalmazás tartalmazza a Nemzeti Tervvagyon körébe tartozó építés-műszaki dokumentációk elérhetőségét és kutathatóságát, az építés-műszaki dokumentációkat tároló köz- és magángyűjtemények jegyzékét és adatait. Építkezők számára költséget, tervező építészek és építőmérnökök számára pedig időt és energiát takarít meg a Fúrástérkép, amely bárki számára díjmentesen böngészhető térképen tesz elérhetővé több mint 130 000 talajvizsgálati jelentést, talajmechanikai szakvéleményt. Mindehhez hozzájárul az építészeti szempontból kiemelten fontos dokumentumok digitalizálása és szolgáltatása.

Az Elektronikus tervpályázat-kezelő alkalmazás (E-tervpálya) nem csupán a hazai építészeti, tájépítészeti, urbanisztikai terv- és ötletpályázatok teljes folyamatának hatékony lebonyolítását teszi lehetővé a pályázatok kiírásától kezdve a zsűrizésig, de egyben online tervpályázati archívumként is szolgál. Az alkalmazás 2019-es indulása óta már több tervpályázat – többek között a Nemzeti Mintaterv Katalógust megalapozó ötletpályázat, a Tata Szíve Építészeti Tervpályázat, vagy a Bölcsődeépítéshez kapcsolódó építészeti ötletpályázat – is sikeresen lezajlott.

Az építkezések során használt Elektronikus építési napló alkalmazás az Építőipari Kivitelezést Támogató Rendszer keretében újul meg. Felhasználói visszajelzések alapján több új funkció is megvalósul, melyek elsősorban a műszaki ellenőrök, a kivitelezők munkáját és a lakossági építtetőket segítik. A szakrendszer biztosítja a munkavédelemmel kapcsolatos előírásoknak való megfelelést, lehetővé teszi a költségvetési adatok tárolását és napló-struktúrához való hozzárendelését, emellett építési beruházások online térképi megjelenítése is elérhetővé válik.

Az Építésügyi Hatósági Engedélyezési Eljárást Támogató Elektronikus Dokumentációs Rendszerben újul meg kívül-belül a hatósági ügyeket lebonyolító ÉTDR. Új funkcióként támogatja az általános építményfajtákkal – például csalási házakkal – kapcsolatos építésfelügyeleti hatósági eljárásokat, és a „sajátos építményfajtákkal (ide sorolhatók a például a honvédelmi létesítmények) kapcsolatos építésfelügyeleti hatósági eljárásokat, segíti az e-közműben előállított közmű-nyilatkozatok automatikus fogadását, illetve az engedélyezési terv helyi építési szabályzatnak való automatikus megfeleltetését. Emellett az örökségvédelmi eljárások támogatása is fejlesztés alatt áll.

A döntéseket és vezetői információs igényeket az Építésügyi Vezetői Információs Rendszer segíti naprakész statisztikai adatgyűjtésekkel, korszerű megjelenítéssel és riportkészítési funkcióval.

A készülő Örökségvédelmi Nyilvántartási Rendszerrel teljesen megújul a műemléki értékek és a régészeti örökség jelenlegi központi hatósági nyilvántartása. Kiemelt hangsúlyt kap a nyilvánosság, az információk ügyfélbarát közvetítése, és a társadalom érzékenyítése a kulturális örökség védelme iránt. A fejlesztések az eljáró hatóságok hatékonyabb munkavégzését is támogatják: informatikai eszközökkel fog csatlakozni a kapcsolódó közigazgatási eljárásokat kezelő rendszerekhez (pl. OÉNY, ÉTDR), releváns állami adatkörökhöz (pl. ingatlan-nyilvántartás).

A cél a papírmentes ügyintézés, a hatósági és szakmai feladatok ellátásához szükséges szöveges, képi és térképes megjelenítés, illetve a nagy mennyiségű digitalizált irat, dokumentáció és képi információ tárolása és gyors elérésének biztosítása.

Az E-építés keretrendszer – innovációval a magyar emberek szolgálatában (KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00038) projekt 100 százalékban vissza nem térítendő támogatásként az Európai Unió Európai Szociális Alapja és Magyarország költségvetése a Széchenyi 2020 keretében társfinanszírozásban valósul meg.

 

 

 

 

Iparági hírekLechner TudásközpontNemzeti Mintaterv Katalógusépítésügytervpályázattervezésinnovációdigitalizáció

Hírlevél

Hirdetés