2024.03.19, Kedd
Az építőipar az elmúlt 100 év legnagyobb lehetőségét kapja Lázár János szerint
facebook.com/lazarjanosfidesz

Az építőipar az elmúlt 100 év legnagyobb lehetőségét kapja Lázár János szerint

portfolio.hu, magyarepitok.hu

2022.05.19. 15:28 - Bíró Beáta

A következő évtized minden magyar építő és beruházó számára a legjobb étvized kell legyen, a vidék pedig az eddigieknél nagyobb hangsúlyt kap – többek közt ezek voltak a miniszterjelölt kiemelt gondolatai csütörtöki, bizottsági meghallgatásán, amelyen a csapatát is bemutatta.

Hirdetés

Új rendet ígért az állami beruházásokban az építési és beruházási miniszterjelölt a parlament Gazdasági Bizottsága előtt. Lázár János a meghallgatáson részletesen beszélt céljairól, terveiről és csapatáról is. Elmondása szerint mérnöki nyugalommal tervezi felállítani az új minisztériumot – számol be a portfolio.hu.

 

„Építeni jöttem és nem rombolni”

A magyar építészet, építőipar a legnagyobb lehetőséget kapja az elmúlt 100 évhez képest. A következő évtized minden magyar építő és beruházó számára a legjobb étvized kell legyen – mondta Lázár János. Miután a miniszterelnök egy magyar világ építésére kérte fel őt, célja, hogy mindent magyar építészek tervezzenek, mindent magyar vállalatok építsenek.

A célok között említette még, hogy az ország képe ne legyen rosszabb, mint Ausztriáé. Vagyis, ha valaki Magyarországra jön Ausztria felől, ne érezze azt a különbséget az utak minőségében, az infrastrukturális szolgáltatásokban, mint most. „Az én dolgom ennek a különbségnek az eltüntetése a következő 10 évben.” – tette hozzá.

 

 

A minisztérium célja az is, hogy hatékonyabbá tegye a beruházások előtti útvonalat: olyan rendszer és szervezet jöjjön létre, amely segíti az építkezést. "Építeni jöttem és nem rombolni" – mondta. Lázár János azt szeretné elérni, hogy 2030-ra Magyarország Európa egyik legjobb országa legyen, megvalósuljon a felzárkózás. Azt is ígérte, hogy a rábízott területen átláthatóság és rend lesz.

A miniszterjelölt szerint közepes fejlettségi szint az, amit az elmúlt 12 évben elért az ország beruházások terén. 2010 és 2022 között a 23,5 ezer milliárd forintnyi állami beruházás 80 százaléka infrastrukturális, ennek fele pedig közúti beruházás volt – adott hangot elégedetlenségének.

A következő 10 évet fontosnak tartja abból a szempontból, hogy Magyarország utolérje Ausztriát.  Nekem a vidék az első – hangoztatta, de ez szavai szerint nem azt jelenti, hogy Budapest kap kevesebbet, hanem azt, hogy a vidék többet. Magyarország aranytartalékát ugyanis a vidékben látja.

 

 

A miniszterjelölt konkrét feladatokkal érkezett a meghallgatásra

A célokhoz a következő hetek feladatait is felsorolta:

 

  • Javasolni fogja a folyamatban lévő, 10 ezer milliárd forintnyi beruházás átláthatóvá tételét, szerinte ugyanis most párhuzamos struktúrák vannak.
  • Egyeztetéseket kezd kamarákkal, szakszervezetekkel, a VOSZ-szal (Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége), az MKIK-val (Magyar Kereskedelmi és Iparkamara), és a gyáriparosok szövetségével is.
  • Ha megtörtént a helyzet felmérése, javaslatot kell tenni a jövő évi beruházásokra, valamint a szeptemberi időszakra egy új állami beruházási kerettörvény létrehozására.
  • A jövőben induló beruházásokat indokoltság, okság és fenntarthatóság szempontjából átgondolják.
  • Megváltoztatják a tervezést és előkészítést megváltoztatása: törvény tiltsa meg, hogy a tervezés elvigye a kivitelezést. Mint mondta: kimunkált kiviteli tervekre van szükség minden munka megkezdése előtt.

 

Négy fontos személlyel dolgozik együtt a jövőben

Lázár János építési és beruházási miniszterjelölt a meghallgatáson bemutatta új csapatát.

 

Miniszterhelyettes és politikai államtitkár: Csepreghy Nándor (Lázár János korábbi minisztersége idején is a helyettese volt)  

Közigazgatási államtitkár: Juhász Tünde, a Csongrád Megyei Kormányhivatal vezetője  

Beruházásokért felelős: Nagy Bálint  

Építésügyért felelős: Lánszki Regő (A smart city szolgáltatásokkal foglalkozó Urban Pm Kft. ügyvezető tulajdonosa)

 

Iparági híreképítőiparÉpítési és Beruházási Minisztériumberuházások

Hírlevél

Hirdetés