2024.03.29, Péntek
Különleges homlokzatot alakítottak ki az angyalföldi óvodán Mapei megoldásokkal
Fotók: Mapei Kft.

Különleges homlokzatot alakítottak ki az angyalföldi óvodán Mapei megoldásokkal

Mapei Kft.

2022.09.02. 18:30 - Kalácska-Nagy Nóra

Az óvoda épületén 22 különböző szigetelést, 16 fajta dűbellel kiviteleztek.

Hirdetés

Az Angyalföld kertvárosában található Csicsergő Tagóvoda 2021-ben ünnepelte fennállásának 70. évfordulóját. Az intézmény felújítása 2020-ban kezdődött, az átadásra pedig 2022 márciusában került sor. A homlokzat kialakításakor a Mapei megoldásai segítették a kivitelező Nimród-Bau Kft. munkáját.

A felújítás eredményeként szabványos méretű tornaszobát, ehhez kapcsolódó szertárat, az óvodapedagógusoknak és dadusoknak megfelelő öltözőt, szociális blokkot, nevelő-testületi szobát, szülői várót és fejlesztő helyiséget is kialakítottak, továbbá korszerűsítették az épület infrastruktúráját.

A homlokzat hőszigetelése során a Mapei megoldások 2100 négyzetméteren támogatták a munkát.  

A felújítás folyamán a régi és új épületrészek esetében más-más hőszigetelési megoldásokat alkalmaztak. A homlokzat hőszigetelésére a Mapei MAPETHERM hőszigetelő rendszereit alkalmazta a kivitelező QUARZOLITE és ACRYCOLOR homlokzati bevonatokkal, továbbá azokon a falakon, ahová homlokzati hidegburkolat került, a MAPETHERM KLINKER SYSTEM-et használták fel.  

„Önmagában unikum, hogy az óvoda épületén 22 különböző szigetelést, 16 fajta dűbellel kiviteleztünk. Mindez annak köszönhető, hogy a régi és az új épületrész hőszigetelését is el kellett végezni és ez a szám a különböző hőszigetelési rendszerek („normál”,”rendszer a rendszeren”,”vakolatos”,”klinkeres”,”tűzvédelmi”,”vízzáró”) anyagaiból és vastagságaiból adódik” – mondta el Kutschera Péter, a generálkivitelező Nimród-Bau Kft.-től.

Fotók: Mapei Kft.

Klinker homlokzati megoldások 550 négyzetméteren

A teljes homlokzat hőszigetelését 2100 négyzetméter felületen végezték el a kivitelezők, ebből 550 négyzetméter került burkolásra. A homlokzati burkolatot szeletelt téglák adják. A klinker téglák alatt EPS hőszigetelés található, a főépületen 15 centiméter vastagságban, az alszárnyon már 20 centiméter vastagságban.

A hőszigetelő lapok ragasztását MAPETHERM AR1 GG egykomponensű, nagyszemcsés, cementes habarccsal oldották meg a mesterek.

A kivitelező azért választotta ezt a ragasztót, mert olyan termékre volt szükség, amely a gyerekek által nagyobb igénybevételnek kitett részeken is bírja a gyűrődést.

Az EJOT dűbelek elhelyezését követően ugyancsak MAPETHERM AR1 GG ragasztót alkalmaztak a felület átsimítására, melynek felvitt rétegébe MAPETHERM NET üvegszövethálót ágyaztak a szakemberek. A klinker téglák beágyazását KERAFLEX MAXI S1 ragasztóanyaggal végezték. A burkolatok fugázáshoz a KERACOLOR GG fugázóanyagot-, míg a sarkokhoz és az eltérő anyagok találkozásaihoz a MAPESIL LM sziloplasztot használták.

A MAPETHERM KLINKER SYSTEM

teljes hőszigetelő rendszer, ami megfelel a jelenlegi szabványok hőtechnikai követelményeinek, új és régi épületek felújítása esetén egyaránt.

A homlokzat többi részének kialakításához - a színes részeken, úgy, mint a födém alján - QUARZOLITE BASE COAT alapozót és QUARZOLITE TONACHINO vékonyvakolatot használtak.  A homlokzat fennmaradó részén UNIVERSAL BASE COAT alapozót és ACRYCOLOR TONACHINO védőbevonatot alkalmaztak fehér színben.

ADATOK

Referencia: Csicsergő Tagóvoda, XIII. Kerületi Önkormányzat Egyesített Óvoda

Mapei termékekkel végzett munkálatok: hőszigetelés, homlokzat kialakítás

Helyszín: Budapest

Kivitelezés éve: 2021.

Beruházó: Budapest XIII. Kerületi Önkormányzat

Generálkivitelező: Nimród -Bau Kft.

Építész: Zacc Építésziroda, Vízer Balázs vezető tervező

Homlokzat kivitelező: Nimród- Bau Kft.

Mapei partnerkereskedő: Bau Systeme 92 Kft.

Fotó: Soós Tibor

Mapei kapcsolattartó: Ladics József, Gulyás Gergely

 

FELHASZNÁLT MAPEI TERMÉKEK

Homlokzat:  Mapetherm EPS, Mapetherm AR 1 GG, Mapetherm NET, Keraflex Maxi S1, Keracolor GG, Mapesil LM, Quarzolite Base Coat, Quarzolite Tonachino, Universal Base Coat, Acrycolor Tonachino

Iparági hírekMapei Kft.BudapestNimród-Bau Kft.óvodafejlesztéshőszigetelés

Hírlevél

Hirdetés