2024.04.19, Péntek
BAUMA 2022 – bemutatkoznak a PERI legújabb fejlesztései
Fotók: PERI SE

BAUMA 2022 – bemutatkoznak a PERI legújabb fejlesztései

PERI

2022.10.24. 10:46 - Kalácska-Nagy Nóra

A szerkezetépítés legkorszerűbb eszköztárát állítja ki a PERI az idei Baumán, „Shaping the Future” mottóval.

Hirdetés

Éghajlatváltozás, véges természeti erőforrások, szakemberhiány: napjaink legégetőbb problémáival az építőiparnak is szembe kell néznie. Erre reagálva a jövő építési eljárásai és építőanyagai kerülnek az idei Bauma fókuszába.

A világ vezető építőipari és építőanyag-gyártó gépeket, bányászati gépeket, építőipari járműveket és berendezéseket bemutató vásárát 2022. október 24. és 30. között rendezik meg Münchenben.

A seregszemlén a világ egyik legnagyobb zsalu- és állványzat gyártója, a német alapítású PERI számos olyan, az építési projektek különböző fázisát megkönnyítő digitális innovációt mutat be, mint

  • a 3D betonnyomtatás,
  • a beton állapotának meghatározására szolgáló szenzortechnológia
  • vagy a tervezést és kivitelezést segítő kiterjesztett- és virtuális valóság applikációk.

 

A PERI csarnokába érkezők egy rendkívüli kiállítási objektumra is számíthatnak

A PERI mérnökei a világ legismertebb toronyházainak, alagútjainak és hídjainak szerkezetépítésében vesznek részt szakértőként, mely tapasztalatok a vállalat eszköztárának fejlesztéséhez járulnak hozzá.

A Baumán megismerhetik, hogy melyek azok a legkorszerűbb zsaluzási és állványozási technológiák, amelyek segítségével az építés gazdaságosabbá, gyorsabbá és biztonságosabbá tehető.

Digitalizáció és fenntarthatóság – erre a két témára összpontosít az idei Bauma, ahová több mint félmillió iparági szakembert várnak. A szakvásáron 614 ezer négyzetméteren 60 országból több mint 3100 szakmai kiállító lesz jelen.

“Legyen szó hidak, alagutak vagy magasházak építéséről, mérnökeink a világ legnagyobb építőipari projektjeiben vesznek részt, így alaposan átlátjuk az iparágban zajló világméretű kihívásokat. Ezek a tapasztalatok inspirálják a jövő építkezésének kutatását és fejlesztését, melyben kollégáink úttörő munkát végeznek. Ezeket az innovációkat mutatjuk be a Baumán a PERI 4200 négyzetméteres csarnokában” - mondja Ézsiás Miklós a PERI magyarországi ügyvezető igazgatója.

A PERI csarnokába érkezők egy rendkívüli kiállítási objektumra is számíthatnak, mivel

a hidak építésénél alkalmazott SCS kúszózsalu rendszert Németország egyik jelenleg legizgalmasabb infrastrukturális projektjének, a 485 méter hosszú Filstal-híd pilléreinek kicsinyített másolatán mutatják be.

Fotók: PERI SE A képen: SCS Filstal-híd

Ez a híd a Wendlingen és Ulm közötti nagysebességű vasútvonal része, és 85 méteres magasságával Németország egyik legmagasabb vasúti hídja lesz. Kúszózsalu technológiai újításoknak köszönhetően a PERI kiállítótermének látogatói még egy különlegességgel találkozhatnak: bemutatják az RCS MAX sínes kúszózsalu rendszer innovációit is.

Az új hidraulikus egység, valamint az új hajtósínek megkönnyítik az alkalmazást, mellyel gyorsabb betonozási ciklusok érhetők el, ezáltal értékes idő és költségek takaríthatók meg.

RCS MAX sínes kúszózsalu rendszer

3D betonnyomtatás élőben

Miközben a szakma a Filstal-hídhoz hasonló hatalmas beruházások tapasztalataival gazdagodik, az építőipar olyan nagy kihívásokkal néz szembe, mint a globális munkaerő- és lakáshiány és ezzel egy időben a termelékenység növelése.

Az építőipar jövőjét szem előtt tartva a PERI a Baumán betekintést enged a gyors és olcsó építés lehetőségét felmutató 3D betonnyomtatásba. A vállalat korábban jelentős részesedést szerzett a dán COBOD BOD2 3D-s betonnyomtatási cégben. Számos sikeres európai és amerikai 3D nyomtatási projektet követően a Bauma kiállításon

élőben is bemutatják a nyomtatási folyamatot és az ahhoz kapcsolódó átfogó szolgáltatási portfóliót. A 3D betonnyomtatás egyik nagy előnye, hogy a nyomtató segítségével a betonszerkezet gyorsan és olcsón, zsaluzás nélkül hozható létre.

Emellett a betonból nyomtatott újszerű felületű, formájú és színű szerkezetek nagyfokú tervezési szabadságot adnak az építészeknek.

3D betonnyomtatás

A Baumán bemutják a hagyományos betonozást segítő PERI InSite Construction mérőeszközt is, melynek szenzorai a beton hőmérsékletének, nyomásának és érettségének vizsgálatát teszik lehetővé, így nemcsak időt lehet megtakarítani, de a költségek is jelentősen csökkenthetők.

A valós idejű adatok segítenek felelős döntést hozni a betonozás során olyan helyzetekben is, ahol hiány van a magasan képzett munkavállalókból és kevesebb a betonozási tapasztalat. A technológia fenntarthatóság szempontjából is meghatározó, mivel segítségével a módosított és adaptált betonkeverékek adatait is könnyen ki lehet elemezni.

PERI InSite Construction

A Bauma idei állványozási újdonsága az STS 300 emelőlift

A PERI újabb lépést tesz a digitális jövő felé a rádiófrekvenciás azonosításon alapuló RFID technológiával, amely alapfelszereltségként kerül beépítésre a SKYMAX födémzsaluzat alumínium paneleibe.

Az RFID címkével ellátott elemek okostelefonnal vagy UHF-olvasóval egyértelműen beazonosíthatók, mely segít átláthatóbbá tenni az anyagáramlást az építkezésen, valamint optimalizálni a logisztikai folyamatokat.

SKYMAX RFID 

A PERI Material Scan applikáció használatával az elemekre vonatkozó információk, az összeszerelési és használati utasítások is azonnal elérhetővé válnak. A beépített rádiófrekvenciás azonosítás mellett az alumínium és polimer elemekből álló SKYMAX panelek fenntartható alternatívát nyújtanak a globális faanyag hiány okozta nehézségek idején.

Az állványzati újítások középpontjában a PERI UP állványkészlet áll, mely kis elemszám mellett sokoldalú alkalmazási lehetőséget biztosít. Továbbá bemutatják a szinte szerszámmentesen összeszerelhető, megújult lépcsőrendszereket is.

A Bauma idei állványozási újdonsága az STS 300 emelőlift, mely kifejezetten a PERI UP állványkészlethez lett kifejlesztve, az anyagok függőleges, valamint vízszintes szállítását lehetővé téve az állványon.

PERI UP STS 300 emelőlift

Ez nemcsak nagyobb munkabiztonságot és kevesebb emberi erőforrás igényt jelent, de használatával jelentős költség- és időmegtakarítást érhető el. A termékek mellett az állványok szerelését segítő digitális alkalmazások a 3D vizualizáció segítségével támogatják az állványtervezést akár élőben, az építkezés valós helyszínére vetítve.

A PERI újdonságai élőben 2022. október 24-30-ig a Bauma kiállításon, Münchenben az Open-air area North, FN 719 standon tekinthetők meg.

Galéria

Iparági hírekPeri Kft.Baumaszakkiállítászsaluzatállványozásépítőanyagokinnováció

Hírlevél

Hirdetés