2024.04.27, Szombat

Hirdetés

MESH és PERI - robottal támogatott, zsaluzás nélküli vasbeton technológia igényes betonszerkezetek gyártásához
Fotók: PERI SE

MESH és PERI - robottal támogatott, zsaluzás nélküli vasbeton technológia igényes betonszerkezetek gyártásához

magyarepitok.hu

2022.11.27. 10:00 - Kalácska-Nagy Nóra

A technológia révén a bonyolult geometriai formák költséghatékonyabban hozhatók létre, mint a hagyományos módszerekkel.

Hirdetés

2022 júliusában új fejezet kezdődött a PERI SE számára, ugyanis befektetőtársával, a Sika AG vállalattal együtt részesedést szerzett a világ első robottal támogatott, zsaluzás nélküli vasbeton technológiát kínáló startup cégben, a Mesh AG-ben.  

Az úgynevezett MESH technológia lehetővé teszi, hogy  

automatizált gyártási folyamattal egyedi formájú vagy íves betonacél hálókat készítsenek. Ez az eljárás korábban csak költséges és kézi megoldással volt elképzelhető. A technológia révén ezek a bonyolult geometriai formák költséghatékonyabban hozhatók létre, mint a hagyományos módszerekkel. 

Fotók: PERI SE 

Hagyományos betonszerkezetek optimalizálása és anyagtakarékos kivitelezése 

Az így kialakított 3D acélhálós szerkezet zsaluzatként és vasalatként is szolgál, melyet egy speciális betonkeverékkel töltenek fel, zsaluzat felhasználása nélkül.  

A MESH technológia egyrészt egyedi betonszerkezetekhez, valamint bonyolult építészeti formák előállításához használható, másrészt lehetővé teszi a hagyományos betonszerkezetek optimalizálását és anyagtakarékos megvalósítását.  

Az új építési technológiát az ETH Zürich (Eidgenössische Technische Hochschule Zürich) tíz év intenzív kutatás során fejlesztette ki. 2018-ban a technológiai áttörést a zürichi DFAB HOUSE íves betonfalának robot segítségével történő elkészítése hozta meg.  

A technológia ipari építési folyamatba történő integrálása 2019 óta folyik, a PERI és a Sika együttműködésében. Ezt követte a MESH AG, a zürichi székhelyű ETH vállalat alapításában.  

Új út a betonépítésben 

"Örülünk, hogy olyan neves partnerekkel működhetünk együtt, mint a Sika AG és az ETH Zurich" - mondta Thomas Imbacher, a PERI SE innovációért és marketingért felelős ügyvezető igazgatója.  

„A MESH technológia még mindig új technológia, amelyet az elmúlt években együtt vittünk előre. Hiszünk a betonépítés különböző területein rejlő lehetőségekben, és hosszú távon támogatjuk ennek az építési technológiának a közös fejlesztését. Nagyon izgatottan várjuk, hogy ügyfeleinkkel és partnereinkkel együtt dolgozzuk ki a rendszer különböző felhasználási lehetőségeit."  

Philippe Jost, a Sika vezetője a következőt nyilatkozta: "A digitalizáció és az automatizáció egyre fontosabbá válik az építőiparban. Az innovatív technológiák lehetővé teszik az építőipar produktivitásának növelését, és új, egyedi tervezési lehetőségeket nyitnak meg az építészek számára. A Mesh AG-vel és a PERI-vel való együttműködésünk révén egy új olyan típusú építési eljárás valósítható meg a piacon, amely lehetővé teszi bonyolult geometriai formák előállítását, és költséghatékonyabb, mint a hagyományos módszerek. Ebből ügyfeleink és az egész építőipar egyaránt profitálnak majd a jövőben."  

Ammar Mirjan, a Mesh AG vezérigazgatója kifejtette: "Örülünk és büszkék vagyunk arra, hogy a PERI-vel és a Sika-val közösen megalapozhatjuk a MESH építési technológiát az építőiparban. A termék iránti elkötelezettségünk és befektetésünk jól jelzi a technológiánkban rejlő hatalmas lehetőségeket a nagyobb formaszabadság, a fenntarthatóság és a hatékonyság növelése terén. Különböző szakterületeink ideálisan kiegészítik egymást, és várjuk a partnerségben rejlő lehetőségeket."  

 

A PERI-ről:  

2021-ben 1.614 millió eurós árbevételével a PERI a világ egyik legnagyobb nemzetközi zsalu- és állványrendszer gyártója és beszállítója. A németországi Weissenhorn központú, családi vállalkozás innovatív zsaluzati és állványzati rendszerekkel, valamint a hozzájuk kapcsolódó átfogó szolgáltatásokkal szolgálja ki ügyfeleit hozzávetőleg 9.100 alkalmazottal, több mint 60 leányvállalattal és jóval több mint 160 raktárhellyel.  

 

A Sikáról:  

A Sika egy speciális vegyipari vállalat, mely vezető szerepet tölt be az építőipar és az autóiparban használatos ragasztó, tömítő, rezgéscsillapító anyagok, valamint megerősítésre és védelemre szolgáló termékek fejlesztésében és gyártásában. A Sika globális vállalat, mely 101 országban lévő leányvállalattal és több mint 300 gyárral rendelkezik. A Sika több mint 27.000 embert foglalkoztat, és a 2021-es pénzügyi évben 9,3 milliárd svájci frank árbevételt ért el.  

 

A MESH-ről:  

A MESH AG robotizált gyártási folyamatokat fejleszt, melyek nagyobb hatékonyságot, fenntarthatóságot és tervezési szabadságot tesznek lehetővé az építőiparban. A MESH AG az ETH Zürich alapításában működik, 2022 óta.  

www.mesh.ch  

Iparági hírekPeri Kft.Sika AGrobottechnológiazsaluzattechnológia

Hírlevél

Hirdetés