2024.03.29, Péntek
Szakmai grémium előtt mutatták be a nívódíjas épületeket
Fotó: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

Szakmai grémium előtt mutatták be a nívódíjas épületeket

magyarepitok.hu

2023.04.20. 14:45 - Bíró Beáta

A többi közt a szegedi PICK Aréna és a Magyar Zene Háza beruházásának részleteit is megismerhették az építőipar szervezetei. 

Hirdetés

Lapunk többször, több szempontból megközelítve írt már a 2022-ben Építőipari Nívódíjat nyert épületekről, létesítményekről, ám most az érintettek széles szakmai körben mutatták be ezek kihívásait, kivitelezési folyamatát. Az Építőipari Nívódíjasok 2022 című konferencián a fővállalkozók, kivitelezők és tervezők az egyes projektekben alkalmazott egyedi megoldásokról és innovációkról is beszámoltak. Az eseményt a Pest Megyei Mérnöki Kamara, az Építéstudományi Egyesület (ÉTE), az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) és az Építőipari Mesterdíj Alapítvány (ÉMA) szervezte.

 

Fotók: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

 

A rendezvényen részt vettek az ÉTE és az ÉVOSZ vezetői, mint alapítók, az Építőipari Mesterdíj Alapítvány kurátorai és a csatlakozó egyesületek és szövetségek képviselői, az Építőipari Nívódíj Bíráló Bizottságának tagjai, az építési szakmai jeles személyiségei.

Koji László, az ÉVOSZ elnöke bevezetőjében a minőséget és az összefogást emelte ki. Mint mondta: a minőségi projektekhez igényes megrendelők kellenek és ebben a szakmának is felelőssége van. Fel kell kelteni a megrendelők érdeklődését azokkal az innovatív megoldásokkal, amiket a szakma legjobbjai ismernek. Szavai szerint vannak tartalékok a hatékonyságban is. Ennek kiaknázásához még jobb együttműködésre és még pontosabb szervezésre van szükség.  

 

Koji László

 

Szeged új sportcsarnoka árvízvédelmi funkciókat is ellát

A 2022-ben Nívódíjjal jutalmazott beruházások egyike a 2021 novemberében átadott szegedi PICK Aréna lett, amely egyik méltó helyszíne volt a 2022-es férfi kézilabda-Európa-bajnokságnak. A Szegedi Multifunkcionális Kézilabdacsarnok tervezője és kivitelezője a WEST HUNGÁRIA BAU Kft. A BMSK beruházásában épült sportlétesítmény kivitelezésének főbb állomásait és projekt fontosabb jellemzőit Csépe Barnabás projekt igazgató mutatta be.

 

Csépe Barnabás

 

Dél-Magyarország egyik legújabb és legmodernebb multifunkcionális, teljes körűen akadálymentesített sportcsarnoka mindenben megfelel az Európai Kézilabda Szövetség előírásainak. Emellett kulturális események, konferenciák megrendezésére is alkalmas.

A projekt igazgató kiemelte: a hazai viszonylatban is egyedülálló, mintegy 78 m hosszú és 77 tonna súlyú főtartó beemelése egy speciális daru segítségével 1 óra alatt történt meg, nagyon komoly és összehangolt csapatmunkával. A 600 tonnás és 102 méter gémhosszú daru összeszereléséhez 60 kamion szállította az anyagot Szegedre.

A létesítmény különlegessége, hogy árvízvédelmi funkciókat is ellát, így növeli Szeged árvízvédelmi hatékonyágát. Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATIVIZIG) előírásának megfelelően a projektben egy szivárgásgátlási funkciót is betöltő vízzáró JET-fal létesült és egy új 1,2 m magas alumínium mobil árvédelmi fal és annak alapteste is kiépült.

 

 

A Szegedi Multifunkcionális Kézilabdacsarnok generál tervezése a szegedi Hajós Építész Iroda Kft. vezetésével történt, a belsőépítészetért pedig a Mádi Láncos Stúdió felelt.

 

A Magyar Zene Háza több díjjal is büszkélkedhet

A 2022 januárjában megnyílt Magyar Zene Háza az Építőipari Nívódíj mellett számos építészeti elismerést is besöpört. A Magyar Építő Zrt. kivitelezésében megvalósult épület első helyezett lett a Fiabci Hungary Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázatán. Cannes-ban a világ legnagyobb és legrangosabb ingatlanszakmai kiállításán a zsűri fődíját nyerte el. Pém Attila pedig, a Magyar Zene Házának projektvezetője megkapta az Év Projektmenedzsere Díjat.

Az ÉVOSZ konferenciáján Papatyi Balázs, létesítményi főmérnök ismertette a Magyar Építő Zrt. egyik legjelentősebb megbízását és annak kihívásait. A szakember 2022 decemberében volt a Hónap Mérnöke, a vele készített interjúnk ITT olvasható.  

 

Papatyi Balázs

 

A különleges épület a Liget Budapest projekt keretében, a japán sztárépítész, Sou Fujimoto tervei alapján valósult meg. A komplexum lebonyolítási és műszaki ellenőrzési feladatait az Óbuda-Újlak Zrt. és a Főber Zrt. végezte el. A tetőszerkezet acélvázát a Weinberg Kft. készítette, a vasbeton-szerkezet az Épszerk-Pannónia Invest munkája.

 

 

Papatyi Balázs prezentációjában a teljes projektet bemutatta, a tervezés-előkészítéstől az épület elkészültéig. A szerkezetépítés folyamatából kiemelte a függőleges elemek építését. Mint mondta:

az épület nagyságából és összetettségéből adódóan több ütemben készültek íves, valamint magas vasbeton falak, födémek az acélszerkezeti fogadóelemek megfelelő helyre történő beépítésével.  A létesítményi főmérnök a szerkezetépítési munkák fontos mérföldkövének tartja a rácsos főtartó acélszerkezet elhelyezését, melyet követően gőzerővel megkezdődhetett az acélszerkezetépítés is.

 

Fotó: Városliget Zrt. 

 

Az organikusan hullámzó, lyukakkal áttört tetőszerkezetével és hatalmas üvegfalaival az épület nem csupán hazánkban, de világszerte is egyedülállónak számít.

Papatyi Balázs arról is beszámolt, hogy a Magyar Építő Zrt. a kivitelezés teljes időtartama alatt nagy gondot fordított a fák védelmére.

A létesítmény környezetében felszabadult területet a kivitelezés végeztével teljesen beparkosították. A projekt eredményeként így nemcsak egy csodaszép új épület készült el, hanem egy többezer négyzetméteres új parkrész is.

Az intézményt egy év alatt több mint 800 ezren látogatták meg. Megnyitásának első évfordulóján első időszaki kiállítását is bemutatta a Magyar Zene Háza.

 

 

Az említett beruházásokon túl számos más, 2022-ben Építőipari Nívódíjjal elismert projektet is megismerhettek a szakma képviselői. Például a Market Építő Zrt. kivitelezésében készült MVM Dome-ot, a Pasaréti Közösségi házat (LATEREX), a Merkbau Építőipari és Kereskedelmi Zrt. munkájával megvalósult Nádasdy-kastélyt, vagy a Duna Aszfalt Zrt. kivitelezésével elkészült M44 gyorsforgalmi út – Tisza-hidat.

 

Galéria

Iparági hírekWEST HUNGÁRIA BAU Kft.Magyar Építő Zrt.Építőipari NívódíjÉVOSZLATEREX Építő Zrt.Merkbau Építőipari és Kereskedelmi Zrt.Duna Aszfalt Zrt.Market Építő Zrt.

Hírlevél

Hirdetés