2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Immár a nagyközönség is látogathatja a világ egyik legjobban várt épületét
Fotók: Városliget Zrt.

Immár a nagyközönség is látogathatja a világ egyik legjobban várt épületét

mti, magyarepitok.hu

2022.01.24. 18:30 - Hegedűs Gergely

A Magyar Építő kivitelezésében létrejött Magyar Zene Háza koncertekkel, interaktív állandó kiállítással, zenepedagógiai foglalkozásokkal és számos egyéb programmal várja az érdeklődőket.

Hirdetés

Tíz éves tartalmi és műszaki tervezés, majd építkezés után nyílt meg a Liget Budapest projekt keretében felépült Magyar Zene Háza. A Magyar Építő Zrt. kivitelezésével, a Sou Fujimoto tervei alapján létre jött komplexum átadási ünnepségén Orbán Viktor, miniszterelnök is jelen volt. Az épület mostantól a nagyközönséget is várja koncertekkel, interaktív állandó kiállítással, zenepedagógiai foglalkozásokkal és számos egyéb programmal.   

Fotók: Városliget Zrt.


A lyukakkal áttört tetőszerkezetével és hatalmas üvegfalaival világszerte is egyedülállónak számító épületet ebben a cikkünkben mutattuk be részletesen a decemberi sajtóbejárás alkalmával. A Magyar Építő Zrt. létesítményfőmérnöke, Papatyi Balázs pedig ebben az interjúban mutatta be a projekt legizgalmasabb elemeit a decemberi Hónap Mérnökeként.


Mintegy 7000 négyzetméternyi zöldfelület került megújításra

Az egykori leromlott irodaházak helyén létrejött komplexum lebonyolítási és műszaki ellenőrzési feladatait az Óbuda-Újlak Zrt. és a Főber Zrt. végezte el. A tetőszerkezet acélvázát a Weinberg Kft. készítette, a vasbeton-szerkezet az Épszerk-Pannónia Invest munkája, az üvegelemeket pedig az Orosházaglas Kft. gyártotta. Sou Fujimoto magyar tervezőpartnere az M-Teampannon Kft. volt.

Az új épület környékén egy évtizedekig elzárt és elhanyagolt, mintegy 7000 négyzetméternyi zöldfelület került megújításra és vált ismét a Városliget szabadon látogatható parkfelületévé. Ahogy azt a korábbi sajtóbejáráson is jeleztük, a CNN listája szerint a Magyar Zene Háza a 2021-ben világszerte legjobban várt új épületek közé került.


Zenei játszótér és szabadtéri színpad is várja a közönséget

A szombati átadón Orbán Viktor kiemelte, a magyarok kulturális expanzióban vannak a válság ellenére. „Máshol az ilyen intézmények a járvány miatt inkább bezárni, leépülni és visszahúzódni szoktak, miközben nálunk itt áll teljes fényében ez a lenyűgöző új intézmény” – fogalmazott a kormányfő. Hozzátette, az elérhető legfrissebb adatok szerint a magyar kulturális kiadások arányaiban holtversenyben az első helyen állnak az Európai Unióban.

Batta András, a Magyar Zene Háza ügyvezető igazgatója beszédében hangsúlyozta, a Magyar Zene Házába érkező gyerekek biztosan kipróbálják majd a ház mellett felépült zenei játszóteret, de szép időben a szabadtéri színpad is várja a közönséget. „A üveghomlokzaton benézve látni, az épületbe belépve pedig hallani is lehet majd a benti koncerteket, rácsodálkozva az üvegterem meglepően jó akusztikájára” – tette hozzá.

Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa a Magyar Zene Háza átadását a Liget Budapest projekt első nagy "csúcsra éréseként” értékelte.

A biztos megköszönte a projektben részt vevőknek a munkát, és külön kiemelte a Magyar Építő Zrt. kimagasló szakmai munkáját, példamutató hozzáállását, ami nagymértékben hozzájárult a Magyar Zene Háza sikeres megépítéséhez.

 

Galéria

AktuálisMagyar Zene HázaMagyar Építő Zrt.Liget Budapest ProjektVárosligetÓbuda GroupÉpszerk-Pannónia Invest Kft.Főber Zrt.Weinberg '93 Építő Kft.

Hírlevél

Hirdetés