2024.04.20, Szombat
Mapei Structural Design - Új méretező szoftver szerkezetmegerősítési munkákhoz
Fotók: Mapei Kft.

Mapei Structural Design - Új méretező szoftver szerkezetmegerősítési munkákhoz

Mapei Kft.

2023.05.03. 10:01 - Füzi Nikolett

A szerkezetmegerősítéssel foglalkozó tervezők jól tudják milyen bonyolult feladat lehet az alkalmazandó megerősítés helyes méretezése, különösen már meglévő szerkezetek esetében. Hányszor fordult már elő, hogy úgy kellett számolnia, hogy nem ismerte a legfrissebb vonatkozó szabványokat, vagy szeretett volna alapos kalkulációt végezni, de a rendelkezésre álló rövid idő ezt nem tette lehetővé?

Hirdetés

A szerkezetek többfajta meghibásodást is elszenvedhetnek, amelyek miatt megerősítésük szükségessé válhat, ilyenek lehetnek:

  • a szerkezetet alkotó anyagok tönkremenetele, korróziója;
  • a használat módjának megváltozása;
  • ebből következően a szerkezetre ható terhek módosulása;
  • egyéb, előre nem látható események (tűzvész, földrengések, ütközések stb.);
  • süllyedés.

A Mapei Structural Design méretező kalkulátor megoldást nyújt ezekre a problémákra. Segítségével a meglévő szerkezetek megerősítéséhez gyorsan és megbízhatóan végezhetünk számításokat, a szoftverrel meghatározzuk a szükséges Mapei szerkezeti megerősítő rendszereket.

 

Fotók: Mapei Kft.

A Mapei Structural Design egy online felületen használható, ingyenes szoftver, melyben a számítások a legfrissebb nemzetközi szabványokon alapulnak.

A Mapei Structural Design eléréséhez elég beírnunk a mapei.hu oldalon történő regisztrációnál megadott adatainkat, majd a honlapra belépve lehívhatjuk a korábbi számításainkat, vagy újakat kezdeményezhetünk. Méretezésekhez az alábbi szerkezeteket tudjuk kiválasztani: vasbeton elemek, téglaszerkezetek, fagerendák és fafödémek és nem teherhordó szerkezetek.

Minden menüpont két alpontból áll, külön kezelve a már meglévő, illetve a Mapei rendszerekkel megerősített szerkezetek teherbírását. Az egyes anyagok műszaki adatlapját is letölthetjük, és az online súgó is bármikor a rendelkezésünkre áll.

A számítások elvégzése után lehetőség van a kalkuláció elmentésére, vagy akár a felhasználó által is szerkeszthető szövegfájlként történő letöltésre, amelyben a számítás minden egyes lépése kifejtésre kerül.

Az online méretező program mellett a szerkezetmegerősítési feladatokhoz megoldásokat kínál a Mapei szerkezetmegerősítési kiadványa is. A kézikönyv első részében bemutatjuk a főbb megerősítési technológiákat, azok alkalmazási területeit, előnyeit, valamint az azt kísérő tudományos kísérleti hátteret. A második részben a korábban leírt technológiák gyakorlati alkalmazásait mutatjuk be, a megerősítendő épület szerkezeti típusának függvényében, a legfontosabb alkalmazási szempontok szemléltetésének érdekében.

A kiadványban a fentieken túl érdekes összehasonlító táblázatok is segítik a hagyományos és a korszerű Mapei megoldások összevetését.

 

 

Iparági hírekMapei Kft.építőipari alapanyagoképítőanyagok

Hírlevél

Hirdetés