2024.03.19, Kedd
Minden korábbi rekordot megdöntött a közbeszerzések összértéke tavaly

Minden korábbi rekordot megdöntött a közbeszerzések összértéke tavaly

mti

2023.05.31. 14:46 - Hegedűs Gergely

A Közbeszerzési Hatóság szakmai beszámolója szerint továbbra is az építés a legjelentősebb kategória; az egyajánlatos szerződések aránya 35 százalék alá csökkent a tavalyelőtti 41 százalék után.

Hirdetés

Tavaly 4590 milliárd forint értékben folytattak le eredményesen közbeszerzéseket a magyarországi ajánlatkérők, ami csaknem 370 milliárd forinttal haladta meg a 2021-es adatokat - közölte a Közbeszerzési Hatóság szerdán, 2022-es szakmai beszámolója adatait ismertetve.


Továbbra is az építés a legjelentősebb kategória

A hatóság kiemelte: a magyar közbeszerzési rendszer kifejezetten válságállónak bizonyult tavaly, a közbeszerzések összértéke minden korábbi rekordot megdöntött. 

A jelentés szerint tavaly a korábbi évekhez hasonlóan továbbra is az építés a legjelentősebb kategória, a közbeszerzési eljárások 37,7 százaléka, értékük 58,9 százaléka ide tartozott. Ugyanakkor a korábbi növekvő tendencia megállt, az eljárások száma és értéke sem változott. Az árubeszerzések az eljárások 32,8 százalékát, értékük ötödét, a szolgáltatás-megrendelések 29,5 százalékát, illetve 21,1 százalékát jelentették, hasonlóan 2021-hez.   


Az adatok jelentős versenyre utalnak

Az Európai Bizottság által is vizsgált, nagyértékű közbeszerzéseket magában foglaló, uniós eljárásrendben megkötött egyajánlatos szerződések aránya a 2021-es 41,2 százalékról 2022-ben 34,6 százalékra csökkent - tették hozzá. Tájékoztatásuk szerint tavaly már csak 208 hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárást indítottak az ajánlatkérők.   

A hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárások alacsony száma és az egyajánlatos eljárások csökkenő aránya mellett az egy eljárásra jutó ajánlatok száma is bizonyította, hogy jelentős a verseny a hazai közbeszerzések terén, az elmúlt évben egy eljárás esetén változatlanul átlagosan csaknem hét ajánlatból választhatták ki az ajánlatkérők a legjobbat - hangsúlyozta a Közbeszerzési Hatóság.   


Tavaly csaknem 29 ezer hirdetményt dolgoztak fel

Továbbra is jelentős a kis- és középvállalkozások (kkv) szerepe, 2022-ben minden eredményesen lefolytatott 100 közbeszerzési eljárásból 84-et kkv-k nyertek, ami közel ugyanannyi, mint az előző évben. Ezek összértéke elérte a 2301 milliárd forintot, tehát minden közbeszerzésben elköltött 100 forintból 50 forintot a kis- és közepes vállalkozások vittek. 

A hirdetmény-ellenőrzési rendszer a Közbeszerzési Hatóság ellenőrzési rendszerének kiemelkedően fontos eleme, ennek keretében tavaly csaknem 29 ezer hirdetményt dolgoztak fel, ezekkel összefüggésben közel 28 ezer hiánypótlási felhívást küldtek ki - ismertette a közleményben Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság elnöke.   

A közleményben jelezték azt is, hogy az Országgyűlés Gazdasági bizottsága elfogadta a Közbeszerzési Hatóság 2022-re vonatkozó beszámolóját.

Iparági hírekKözbeszerzési Hatóságközbeszerzés

Hírlevél

Hirdetés