2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Magyarország meghatározó magasépítője a beszerzésekről: „A változás az egyetlen, ami jelenleg állandó”
Illusztrációs fotó: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

Magyarország meghatározó magasépítője a beszerzésekről: „A változás az egyetlen, ami jelenleg állandó”

WHB Group, magyarepitok.hu

2023.08.05. 09:00 - Szabó Ákos

A WHB a kihívást jelentő időkben is helytáll, annak ellenére, hogy sorban szembesül újabb és újabb megoldandó helyzetekkel. A vállalat beszerzési csoportvezetője mutatta be lapunknak ezek természetét és a cég megoldásait rájuk.

Hirdetés

Rendszeresen írunk a WEST HUNGÁRIA BAU Kft. munkáiról, és lapunkban többször megjelentettük a cég vezetőinek, vezető szakembereinek gondolatait az utóbbi hónapokban. Most Kádár Ilona, a WHB beszerzési csoportvezetője foglalta össze álláspontját egy lapunknak eljutatott szakmai anyagban a terület fontosságáról és kihívásairól, illetve ezek megoldásairól:

„Minden nap egy igazi kihívás, versenyt futunk az árakkal és az idővel”

− kezdi hangsúlyos kijelentéssel, majd összefoglalja a szakma alapvetéseit: a beszerzés lényege, hogy a legjobb áron, a legjobb konstrukciókkal és a legrövidebb időn belül szerezze be mindazt, amire egy vállalat dolgozóinak szüksége van, ezzel segítve a munkájukat. Emlékeztet: nem csak a projekteket szolgálja ki, hanem a többi területen dolgozó kollégákat is.

 

A beszerzés nem olyan, mint a bevásárlás

„Sokan gondolják azt, hogy a beszerzés egy építőipari cégnél csak építőanyagot vásárol, pedig ez közel sem így van. Mindent veszünk a legapróbb dologtól – gondoljunk itt akár egy tollra – a legnagyobbig. Ez utóbbira példaként a targoncát hoznám fel.” Kádár Ilona hozzáteszi: habár sokan nem gondolnák,

néha a hétköznapokban használt termékek jelentik a legnagyobb kihívást, mivel egy nagyvállalati beszerzés lebonyolítása sokkal összetettebb, mint egy hétköznapi bevásárlás.

Mindezt szemléletes példával le is írja: a hétköznapi ember, ha szeretne vásárolni, bemegy egy boltba, kiválasztja a terméket, és készpénzért vagy bankkártyával megveszi. Ezzel szemben mindez egy céges vásárlásnál teljesen másként történik: egy egyszerűnek tűnő tárgy megvétele sem mindig olyan egyszerű, mint ahogy azt a laikus gondolná.

A beszerzés nem készpénzre vásárol, nem veheti meg bárhol a termékeket, így a fizetés sem olyan egyszerűen zajlik, mint egy magánember életében. Mindezek ellenére természetesen igyekeznek a lehető leggyorsabban a rendelkezésre juttatni a kollégák által kért terméket

– teszi hozzá.

 

A pályázás és az építkezés közben eltelt idő alatt megváltoznak az árak – az utóbbi időben különösen

A csoportvezető ezt követően áttér az építőipari kivitelező vállalkozások főtevékenységére, a projektek megvalósítására. Itt elsőként az időtényező fontosságát emeli ki: „a beszerzés már csak azért sincs könnyű helyzetben, mert a folyamat természetéből adódóan a projektekre jóval a megvalósítás előtt kell pályázni, úgy, hogy a köztes időben soha nem tudhatjuk, hogy az árak hogyan fognak alakulni.”

Ebből a szempontból pedig sem az ágazatnak, sem pedig a WHB beszerzőinek sincs az elmúlt időszakban könnyű dolga. Az elmúlt három év a váratlan helyzetek kialakulásának a legjobb példája, hiszen olyan változásokat hozott, amire senki nem számított – mutat rá.

 

Covid, háború, energiaárak – kezelendő kihívások

„Az első akadály az évekig tartó Covid járvány volt, ez megnehezítette a piaci helyzetet. A leállások, a határok lezárása és az ezzel járó áruhiány kialakulása jelentette a legnagyobb gondot az ipar minden területén. Ezt követte a szomszédban dúló háború, ami elsőként alapanyaghiányt okozott, ezzel még jobban megnehezítve a termékek beszerzését. Majd pedig ezt követte az energia- és üzemanyag árak emelkedése” – foglalja össze Kádár Ilona a három nehéz évet, majd kifejti:

„Mindezek olyan mértékű áremelkedést eredményeztek, melyre senki sem számított. A projekteket nem ezekkel az árakkal tervezték, tehát még fontosabb lett, hogy mit és mennyiért vásárolunk, hiszen ahhoz, hogy »Maradandót alkossunk« (a vezető a WHB mottóját idézi – a szerk.), a minőségre továbbra is figyelnünk kellett.”

 

Újabb kihívás elé néz a piac

Egy friss kihívásra is rámutat: „az idei év elején úgy tűnt, hogy a helyzet kezd normalizálódni, az árak, ha minimálisan is, de csökkenő tendenciát mutattak.

De úgy tűnik, a változás az egyetlen, ami jelenleg állandó, így július 1-től ismét egy nehezítő tényező merült fel, mégpedig a már bevezetésre került új hulladékgazdálkodási rendelet. Ezt a magyarországi gyártók, valamint forgalmazók most próbálják beépíteni a mindennapjaikba, és ez várhatóan egy újabb áremelést eredményez a piacon a papír, textil, műanyag, kisgép és egyéb termékek esetében.”

A kihívásokra jó üzleti és cégen belüli viszonyrendszer, valamint proaktív hozzáállás adja meg a megfelelő választ. Kádár Ilona hangsúlyozza: a WHB és a beszerzés számára nagyon fontos a beszállítókkal, gyártókkal való jó kapcsolat: nélkülük nem tudnák jól és hatékonyan végezni a munkájukat. A beszerzési csoport számára elengedhetetlen a logisztikával, raktárakkal és a pénzüggyel való szoros együttműködés is, minden nap azért dolgoznak, hogy a cég projektjeit segítsék, amiben csak tudják.

„Néha ötletekkel, nap mint nap alapanyaganyag beszerzéssel, és ami még kifejezetten fontos, azzal végezzük legjobban a feladatunkat, amikor olyan szerződéseket kötünk beszállítóinkkal, melyek hosszú távon biztosítják cégünk részére a legjobb áron történő anyag- és eszközbeszerzéseket.”

Ahhoz, hogy a nehézségek megoldásának legjobb módjait bemutassa, Kádár Ilona még lefekteti a beszerzés best practice-ét is: felmérik az igényeket, bekérik az árakat a lehető legtöbb helyről, megrendelik a kért termékeket, majd visszaellenőrzik azt, hogy mindez megfelelő mennyiségben és áron kerüljön be.

Ehhez folyamatalapú rendszert vezettek be a beszerzésen, melynek követésével is segítik az átláthatóságot a gyors és jó áron történő anyag- és eszközbeszerzésben. A vezető elmondja: a már fent említettek miatt is az utóbbi években a beszerzés legnehezebb feladata ez volt: hogy ne csak vásároljanak, hanem ezeket a vásárlásokat ellenőrizni is tudják.

Bemutat egy okot arra is, hogy milyen előnyei vannak magyarországi céggel dolgozni. „Munkánk során fontos, hogy ha lehet, akkor megtaláljuk azt a hazai beszállítót, aki a későbbiekben biztosítja a termékekre a garanciát, és érvényesíteni is tudjuk nála azt. Mi minden projektet garanciával, jótállással és szavatossággal írunk alá, és igyekszünk a legjobb anyagokkal a legjobb minőségben beépíteni, így ezekért felelősséget is vállalunk.”

 

A logisztika kulcskérdés

Ezután tér ki arra, hogy a beszállítókkal kialakított korábbi jó kapcsolat hogyan segítette a céget az utóbbi nehéz években abban, hogy a problémákat időben és jól tudják kezelni és orvosolni.

„Az anyaghiány kivédésében sok segítséget nyújtott a beszállítóinktól kapott információ és az időben jelzett hiány vagy áremelés közlése.”

Ehhez kapcsolódik gondolatainak következő csoportja: áttérve a logisztikai szempontokra, kihívásokra, megoldásokra kiemeli:

a járvány és a háború előtt tervezhetőbbek voltak a költségek, de az árak drasztikus emelkedése miatt még fontosabbá vált a beszállítók, gyártók ilyen szempontú versenyeztetése, külön figyelmet fordítva a szállítási költségekre is.

Emellett természetesen a teljes Magyarországot lefedő beszállítók mellett a helyi cégek is fontos szerepet játszanak abban, hogy a megfelelő anyag a megfelelő időben az építkezésre jusson: „vállalatunk az ország több pontján folytat kivitelezést, ezért meg kell találnunk azokat a kereskedőket, akik nem csak a gyári szállítást biztosítják, hanem a mindennapokban felmerülő anyagigényt is ki tudják szolgálni, és logisztikai szempontból is költséghatékonyak tudnak lenni.”

 

A partnerekkel meg kell találnia a hangot, a közös előnyöket

Az építőiparban kiemelten fontos időtényezővel kapcsolatban elmondja:

„Projektjeinknek sokszor rövid határidővel kell elkészülniük, így sok esetben napi szinten versenyt futunk az idővel. Ezért is fontos a legjobb beszállító megtalálása, a megfelelő kapcsolat kialakítása az értékesítőkkel, mert nélkülük mi sem lennénk elég gyorsak és hatékonyak.”

Hangsúlyozza azt is, hogy a WHB számos nagy kereskedéssel és gyártóval áll szoros kapcsolatban, megtalálva velük együtt azokat a megoldásokat, melyek segítik a munkát. „Szükségünk van a szaktudásukra egy-egy anyag kiváltásánál, hiány esetén műszakilag azonos termék kiajánlásában, kivitelezéseken felmerülő esetleges megoldási tanácsadásokban” – mutat rá a közös érdekre.

A beszerzési vezető részletes összefoglalóját végezetül egy kiemelten pozitív felütéssel zárja:

„Bízom benne, hogy mindezeket kollégáimmal, gyártó és kereskedő partnereinkkel együtt karöltve, megküzdve a különböző akadályokkal jól megoldottuk, és csapatunk mindent megtesz annak érdekében, hogy a jövőben is ilyen hatékonyan végezze munkáját.”

 

Kádár Ildikó (fotó: WHB)
Iparági hírekWEST HUNGÁRIA BAU Kft.iparági elemzés

Hírlevél

Hirdetés